U hidroelektrani (HE) "Zvornik" 23. januara zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata, čime je snaga tog postrojenja Elektroprivrede Srbije (EPS) povećana za oko 15 megavata, saopštio je EPS. Počela je i revitalizacija trećeg agregata. Vrednost ukupne investicije je 70 miliona evra a finansira se kreditom KfW.

 

"Ovo je jedan od projekata kojim EPS ispunjava svoje obaveze da sačuva, unapredi, izgradi i modernizuje svoje kapacitete da bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje Srbije električnom energijom u narednim decenijama", rekao je v.d. direktora Milorad Grčić u HE "Zvornik" prilikom puštanja u rad revitalizovanih agregata A1 i A2.

 

Dodao je da je u januaru započeta revitalizacija i trećeg agregata HE "Zvornik".

 

"Planirano je da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30%, na ukupno 125,6 megavata",  istakao je Grčić.

 

Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Nemačke razvojne banke (KfW), a vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova kompanija "Vojt hidro" (Voith Hydro).

 

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je da će nakon revitalizacije, HE "Zvornik" raditi "u punom sjaju narednih 40 godina".

 

"Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana. To je značajno ne samo za EPS, već za ukupnu srpsku ekonomiju. U toku je veliki investicioni ciklus i nastaviće se modernizacija energetskog sektora u Srbiji", rekao je Antić.

 

Kako je naglasio, planovi su ambiciozni, pa u HE "Đerdap 1" počinje revitalizaciju petog agregata, nastavljaju se radovi u HE "Zvornik", a postoje i planovi za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 megavata.

 

Ambasador Nemačke u Serbiji Aksel Ditman, naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji i podsetio da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine.

 

"Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU", istakao je Ditman.

 

Direktor kompanije "Vojt hidro" Leopold Heninger rekao je da je projekat u HE "Zvornik" omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima.

 

Vrednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona evra.

 

Iz EPS-a ističu da o dobro obavljenom poslu svedoči podatak da je već prvog dana probnog rada revitalizovanog agregata A2 oboren istorijski rekord u dnevnoj proizvodnji hidroelektrane još od njenog puštanja u rad pre 63 godine.

 

Agregati HE "Zvornik" 12. decembra proizveli su 2.619 megavat-sati u jednom danu, čime je oboren dotadašnji dnevni rekord od 2.500 megavat-sati.

 

Izvor: Beta

Foto: EPS