Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je 30. maja da je vrednost investicija u elektroenergetski sektor veća od tri milijarde evra. Antić je na konferenciji "Investicije i novi kapaciteti - garant energetske bezbednosti" rekao da se investira u nove kapacitete i u modernizaciju postojećih.

 

"Ključni uslov za sve investitore, osim političke i fiskalne stabilnosti je energetska bezbednost. Privrednici koji planiraju da ulažu u Srbiji, kada dođu, prvo pitaju da li ima dovoljno električne energije i gasa", rekao je Antić.

 

Dodao je da je pitanje energetske bezbednosti pitanje "broj jedan u svim državama i geopolitičkim diskusijama i strategijama i da je to pitanje suverenosti i nezavisnosti zemlje".

 

Investicije u energetici realizovane od 2015. godine do 2017. godine iznosile su 1,2 milijarde evra.

 

"Ključna investicija je gradnja termoelektrane Kostolac B-3 snage 350 megavata koja bi trebalo da bude završena i pokrene proizvodnju 2020. godine", rekao je Antić.

 

Druga važna investicija je, kako je rekao, izgradnja vetroparka u Kostolcu snage 66 megavata i stavljanje u funkciju pet moravskih kaskadnih hidroelektrana, snage po 30 megavata.

 

Antić je kazao da se 100 megavata struje proizvodi iz obnovljivih izvora, sunčeve energije i biomase, a da će do kraja ove godine biti završeni i vetroparkovi, kapaciteta od 250 megavata u Alibunaru, Kovačici i Čibuku.

 

Dodao je da će se iz obnovljivih izvora obezbediti još 250 megavata struje do 2020. godine a da se radi nekoliko studija izvodljivosti za objekte u hidrosektoru.

 

Antić je istakao da se razmišlja i o "hidroreverzibilnoj elektrani čija bi izgradnja bila opravdana zbog cene kada je vršna potrošnja električne energije".

 

"Dosta novca smo uložili u rudnik u Kolubari, otvoreno je polje G koje treba da popravi kvalitet uglja i povećan je kapacitet kopa u Drmnu", rekao je ministar.

 

EPS revitalizuje hidroelektranu na Djerdapu, kao i blok A4 u termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu čime će se, kako je rekao, povećati rok trajanja i kapaciteti od pet do deset odsto.

 

Dodao je da je doneta odluka da se blokovi A1 i A2 u TENT-u ne zatvaraju već da se uradi kapitalna revitalizacija.

 

Antić je rekao da se investira i u prenosni sistem i distributivnu mrežu kako bi se smanjili gubici, a da su za nekoliko poslednjih godina smanjeni za četiri odsto.

 

Ministar je na pitanje kako će EPS ispuniti zahteve Ministarstva za zaštitu životne sredine rekao da EPS ulaže "značajna sredstva u zaštitu životne sredine i da veruje da će se naći balans".

 

Direktor Sektora za ključne investicione projekte u EPS-u Vladimir Marković rekao je da je u toku realizacija procesa odsumporavanja u TENT-u A i da je u rudnike uloženo 365 miliona evra.

 

"Najmlađi elektroenergetski blok u EPS-u star je 26 godina, a najstariji 62 godine", rekao je Marković.

 

Dodao je da predstoje poslovi i na revitalizaciji Vlasinskih hidroelektrana koje nikada nisu imale kapitalni remont, kao i na modernizaciji Moravskih i Ibarskih hidroelektrana.

 

Rukovodilac u Sektoru za ključne investicione projekte EPS-a Dragoslav Cicović rekao je da je planirana rekonstrukcija 13 malih hidroeletrana, uglavnom u zapadnoj Srbiji i izgradnja dve nove.

 

Cicović je istakao da EPS u realizaciji investicija nailazi i na prepreke koje su sada najizraženije kod izgradnje vetroparka u Kostolcu.

 

"Bolna tačka su imovinsko-pravni odnosi i katastar. Ne nailazimo na razumevanje i imamo problema koji su veći u većim sredinama", rekao je Cicović.

 

Dodao je da su dodatni problem i procedure kod javnih nabavki koje se prolongiraju kada ne mogu da se reše imovinski odnosi, a to iziskuje anekse ugovora.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta