Turska je za 12. jun najavila početak rada "Transanadolijskog gasovoda" za prirodni gas (TANAP) kojim će se gas iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku transportovati do Italije i drugih zemalja Evrope. Na svečanosti u gradu Eskišehiru, jugoistočno od Istanbula, biće predsednici Azerbejdžana, Gruzije i Turske, a šef turske države Redžep Tajip Erdogan je pozvao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prihvatio poziv.

 

TANAP, cevovod od 1.850 kilometara, prolazi kroz Gruziju kako bi bolje povezao Evropu s nalazištima prirodnog gasa u oblasti Kaspijskog mora i time smanjio zavisnost Evrope od ruskog gasa, ukazuju regionalni analitičari.

 

Izgradnja TANAP-a je koštala 8,5 milijardi dolara, a počela je u martu 2015. godine. Isporučivaće godišnje šest milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa Turskoj i 10 milijardi kubnih metara Evropi. Evropski deo projekta biće operativan od 2020, kada bude povezan s Transjadranskim gasovodom (TAP).

 

Do 2023. godine kapacitet TANAP-a povećaće se na 23 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a do 2026. na 31 milijardu.

 

TANAP će transportovati prirodni gas iz Azerbejdžana kao i iz drugih izvora. To je centralni deo južnog gasnog koridora koji će gasno polje Šah Deniz u Azerbejdžanu povezati sa Evropom, uz novi "Južni kavkaski gasovod" i TAP koji gas iz zapadne Turske dovodi u Grčku, Albaniju i preko Jadranskog mora u Italiju.

 

Azerbejdžan je 18. maja, otvorio "Južni kavkaski gasovod", što je bio ključni korak za formiranje "gasnog koridora" koji snabdeva Evropu s juga, da bi se smanjila zavisnost kontinenta od ruskog gasa, koja je poslednjih godina porasla uprkos naporima EU.

 

Na svečanom otvaranju terminala Sangačal na Kaspijskom moru, pedesetak kilometara od glavnog grada Bakua, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je pozdravio stvaranje "nove energetske mape Evrope".

 

Očekuje se da će prve isporuke do juga Evrope tim gosovodom početi 2020. godine.

 

"Južni gasni koridor" je kompleks od tri gasovoda za isporuku gasa iz Azerbejdžanskih nalazišta jugu Evrope preko Turske, Grčke, Albanije i po dnu Jadranskog mora. Ukupna dužina je 3.500 kilometara kroz sedam zemalja, uz angažovanje više od deset glavnih energetskih kompanija i uz ukupnu investiciju od 40 milijardi dolara.

 

Taj projekat koji omogućava Evropi da se u snabdevanju osloni i na druge izvore sem ruskih, sastoji se od tri segmenta: gasovod "Kavkaz-Jug" (SCP) koji će povezati nalazišta na Kaspijskom moru s Turskom, TANAP i "Trans-jadranski gasovod" (TAP) koji će stići do Pulje, na jugu Italije, a treba da proradi 2019. godine.

 

"Potvrđene azerbejdžanske rezerve gasa iznose 2.600 milijardi kubnih metara, a ovaj projekat se realizuje u kontekstu snažne regionalne saradnje Azerbejdžana, Turske i Gruzije", rekao je Alijev.

 

Pored izgradnje tri segmenta cevovoda, "južni koridor" zahteva razvoj azerbejdžanskog gasnog polja "Šah Deniz 2", izradu novih bušotina i početak eksploatacije gasa iz Kaspijskog podmorja, kao i proširenje postrojenja za preradu prirodnog gasa na terminalu Sangačal.

 

Izvor: Beta

Foto: Feeimages.com