Do kraja 2018. Nemačka će odlučiti gde će graditi terminal za tečni prirodni gas (LNG), a kao znak dobre volje prema SAD koje žele da Evropi isporučuju više gasa, objavio je nemački ministar ekonomije. Brisel je letos, u želji da odgovori predsednika SAD Donalda Trampa od uvođenja novih carina na robu iz EU, najavio da će raditi na povećanju uvoza američke soje i LNG.

 

Tramp želi da američki LNG konkuriše izvozu ruskog prirodnog gasa u Evropu. On je optužio Nemačku da je "zarobljenik" Moskve jer je veoma zavisna od ruskog gasa i pozvao Berlin da odustane od 11 milijardi dolara vrednog gasovoda Severni tok 2 kojim će više gasa iz Rusije stizati u Nemačku.

 

"To je gest prema našim američkim prijateljima", rekao je Peter Altmajer o planovima da se donese odluka o lokaciji LNG terminala, preneo je EURACTIV.com.

 

"Imamo tri moguća grada i odlučićemo do kraja godine", rekao je Altmajer posle sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije i komesarom za energetiku Marošem Šefčovičem.

 

Nemački ministar rekao je i da plan za LNG terminal neće uticati na projekat Severni tok 2 koji je, kako je rekao novinarima, "projekat koji već dugo živi i u koji je uložemo mnogo novca".

 

U Briselu su Altmajer i Šefčovič razgovarali o budućnosti tranzita gasa preko Ukrajine, tradicionalnoj ruti za isporuke ruskog gasa koji pokriva više od trećine potreba EU.

 

Kritičari gasovoda Severni tok 2 kažu da će on uskratiti Ukrajini unosne prihode od taksi za tranzit gasa i pojačati dominaciju ruskog Gasproma.

 

Altmajer je ponovio nemački zahtev Moskvi da nastavi da preko Ukrajine isporučuje "znatne" količine gasa i posle isticanja ugovora 2019. ali nije precizirao o kojoj je količini reč.

 

Šefčovič je rekao da ta količina treba da bude dovoljna da može da se plati održavanje ukrajinske infrastrukture za gas.

 

Takođe je kazao da SAD moraju da urade više da njihov gas bude konkurentan na evropskim tržištima.

 

Kompanije u Nemačkoj razmatraju izgradnju LNG terminala jer tražnja gasa u Evropi raste a Holandija, jedan od ključnih nemačkih snabdevača, planira da 2030. zatvori svoje ogromno polje Groningen.

 

Nemačko energetsko preduzeće Uniper saopštilo je da je spremno da uvozi LNG i distribuiše ga ukoliko bi terminal bio izgrađen u Vilhelmshafenu, u blizini njihovog skladišta.

 

Tramp je posle nedavnog susreta sa poljskim predednikom Andžejom Dudom u Beloj kući rekao da SAD ne traže da se sankcionišu kompanije koje imaju projekte sa Rusijom. "Samo mislimo da nije dobro za ljude u Nemačkoj da Nemačka godišnje plaća milijarde i milijarde dolara za energente Rusiji", kazao je američki predsednik.

 

Izvor: EURACTIV.com/Reuters

Foto: Shutterstock.com