Evropska komisija odobrila je planove Bugarske i Grčke da javnim sredstvima izgrade i održavaju gasni interkonektor (IGB) između dve zemlje. Komisija je ustanovila da su ti planovi u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Ocenjeno je da će projekat, koji je vredan 240 miliona evra i koji bi od 2021. godine trebalo godišnje da transportuje tri milijarde kubnih metara prirodnog gasa iz Grčke u Bugarsku, doprineti bezbednosti  i diverzifikaciji u snabdevanju Evrope energentima.

 

 

"Novi gasni interkonektor između Grčke i Bugarske unaprediće bezbednost snabdevanja energijom i osnažiti konkurenciju, u korist građana regiona. Odobrili smo mere podrške koje će pružiti Bugarska i Grčka pošto su ograničene na ono što je neophodno da bi se projekat realizovao i stoga u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći", rekla je evropska komesarka zadužena za konkurenciju Margarete Vestager, saopštila je Evropska komisija.

 

Bugarska i Grčka će državnim merama koje su odobrene 8. novembra podržati izgradnju i funkcionisanje 182 kilometara duge prekogranične interkonekcije između Komotinija u Grčkoj i Stare Zagore u Bugarskoj.

 

U početnoj fazi gasovod bi bio jednosmeran od Grčke do Bugarske i imao godišnji kapacitet od tri milijarde kubika prirodnog gasa. U kasnijoj fazi bi kapacitet porastao na pet milijardi kubika gasa, koji bi mogao da bude transportovan i iz Bugarske u Grčku.

 

Vlasnik interkonekcije biće kompanija ICGB AD, a njeni su osnivači sa učešćem od 50% grčko-italijanski konzorcijum Posejdon i bugarska gasna kompanija BEH.

 

U ukupnim izdacima od 240 miliona evra za izgradnju gasovoda dve kompanije učestvovaće ravnopravno sa ukupno 46 miliona.

 

Još 45 miliona evra uložiće Evropski energetski program za oporavak (EEPR), kojim direktno upravlja Evropska komisija, a 110 miliona evra bugarski BEH dobiće kao zajam od Evropske investicione banke (EIB).

 

Konačno, Bugarska će za gasovod iz budžeta, preko državnog programa "Inovacija i kompetitivnost 2014-2020." izdvojiti 39 miliona evra.

 

Bugarska i Grčka obavestile su Brisel o svojim planovima, kako bi Evropska komisija ocenila da li se te mere državne pomoći kose sa evropskim pravilima, a konkretno sa pravilnikom iz 2014. godine o državnoj pomoći u oblasti zaštite životne sredine i energetike.

 

Komisija je ustanovila da će projekat doprineti krajnjim strateškim ciljevima EU, uključujući i diverzifikaciju snabdevanja gasom, kao i da sam projekat ne bi bio ostvariv bez državne pomoći.

 

U skladu sa evropskim pravilima o konkurenciji, ni Bugarska ni Grčka neće, međutim, moći da polažu prvo na vise od 40% kapaciteta novog gasovoda na ulaznim tačkama, čime ce najmanje 60% kapaciteta ostati na raspolaganju konkurentima koji žele da prodaju gas na tim tržištima, navela je komisija.

 

IGB je uključen u spisak evropskih projekata od zajedničkog interesa zbog svog strateškog značaja u diverzifikaciji snabdevanja istočne Evrope prirodnim gasom kroz Transjadranski gasovod (TAP).

 

U ovom trenutku 98% gasa koji uvozi Bugarska potiče iz jednog izvora, a gasovod IGB trebalo bi da udvostruči kapacitet za ulazak gasa u Bugarsku i poveća potencijale za transport gasa u zemlje jugoistočne Evrope putem gasnih interkonekcija Bugarske sa Srbijom i Rumunijom.

 

Gasovod će, takođe, omogućiti pristup novim izvorima snabdevanja u oblasti Kaspijskog mora, na Bliskom istoku, istočnom Sredozemlju, i terminalnima tečnog gasa (LNG) koji postoje u Turskoj i Grčkoj.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta