Ruska energetska kompanija Gasprom odredila je rutu gasovoda Turski tok, koji će proći kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku, i već učestvuje u postupku rezervisanja budućih količina gasa u tim državama, piše 22. novembar moskovski Komersant. Gasprom planira da 2020. započne sa isporukama kroz Turski tok za Bugarsku i Srbiju, za Mađarsku 2021. godine, a za Slovačku u drugoj polovini 2022. To će omogućiti da se već od 2022.  izbegne isporuka ruskog gasa kroz Ukrajinu.

 

"U suštini, to je trasa Južnog toka, koji je EU blokirala 2014. godine pod pritiskom SAD. Sada je problematično naći mu mane, jer prilaz Gasproma potpuno odgovara zakonodavstvu EU. Ali, to teško da će ga zaštititi od političkih napada", ocenjuje list.

 

Komersant piše da objavljena dokumentacija gasnih operatera u Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Slovačkoj pokazuje da je Gasprom izabrao tu trasu za isporuku gasa u Evropu.

 

Dnevnik navodi da proceduru rezervisanja kapaciteta putem aukcije utvrđuje zakonodavstvo EU i da je neophodna za izgradnju gasovoda. Operator predlaže učesnicima tržišta da kupe buduće količine gasa, po završetku aukcije obavezan je da izgradi gsovod do utvrđenog roka, a kupci posle da plate po tarifi.

 

List piše da Bulgarntransgaz u decembru namerava da održi aukciju za buduće kapacitete gasovoda na ulazu u bugarski sistem iz Turske i na izlazu u Srbiju.

 

Kapacitet na ulazu, koji se predlaže za rezervisanje od 1. januara 2020. godine na 20 godina je 15,8 milijardi kubnih metara godišnje, a na izlazu četiri milijarde kubnih metara, s tim što od 1. januara 2021. godine treba da se poveća na 11 milijardi kubnih metara.

 

Za isporuku tih količina iz Turske kroz Bugarsku biće korišćen deo postojeće infrastrukture koja omogućava transport gasa u oba smera. Pored kompresorske stanice "Provadija" na severoistoku zemlje biće izgrađena stanica "Nova Provadija", i od nje će biti izgrađen novi gasovod dužine 474 kilometara koji će podržavati još jedna kompresorska stanica "Rasovo" na granici sa Srbijom, navodi list.

 

Komersant dodaje da će gasovod preseći granicu kod Zaječara, te da se ta trasa skoro u potpunosti podudara sa trasom bugarskog dela nerealizovanog Južnog toka.

 

List navodi da Gasprom namerava da uključi oba pravca Turskog toka u ekspoloataciju 2020. godine, ali da će drugi pravac, namenjen za isporuke Balkanu biti korišćen samo delimično - za isporuke u Bugarsku, Grčku i Srbiju, te da će potpuno biti eksploatisan 2022. godine.

 

"Takav plan izgradnje Turskog toka omogućiće Gaspromu da već od 2022. godine obustavi tranzit gasa kroz Ukrajinu", zaključuje list.

 

Prva linija gasovoda "Turski tok" će snabdevati gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope.

 

Dnevnik podseća da su i Gasprom i predstavnici ruskih vlasti, počevši od predsednika Vladimira Putina odbijali da govore na koji način će gas kroz Turski tok stizati u Evropu.

 

List navodi, pozivajući se na neimenovane sagovornike da se u Kremlju sećaju lošeg iskustva sa ukidanjem Južnog toka, te da su zato hteli da do poslednjeg trenutka odugovlače sa objavljivanjem trase kako bi izbegli pritisak na tranzitne zemlje.

 

Komersant prenosi ocenu Marije Belove iz moskovske konsultantske firme Vajgon Konsalting, koja smatra da Gasprom ne želi da skreće pažnju, ali da su mogućnosti za "tišinu" već iscrpljene i da verovatno uslediti politićki pritsak SAD.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta