Srbija će za stav o gradnji dela gasovoda Turski tok od Zaječara do Horgoša razmatrati dodatne uslove Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), saznaje Beta u Agenciji za enegetiku Srbije (AERS). Sekretarijat EZ, kako navode u srpskom regulatornom telu, dostavio je Mišljenje i obimne dodatne uslove o čijem ispunjenju će se narednih dana odlučivati. Jedan od uslova EZ je da se pristup "značajnom delu" gasovoda omogući i drugim korisnicima osim Gastransa.

 

AERS će nastojati, kako kažu u tom telu, da uvaži Mišljenje evropske Eneregetske zajednice čiji je Srbija član, ali i Zakon o energetici Srbije koji je prihvatio Treći eneregetski paket koji podrazumeva da pristup gasovodu imaju i drugi distributeri gasa a ne samo vlasnik gasovoda.

 

Vlasnik budućeg magistralnog gasovoda kojim bi se gas iz Rusije do Srbije dopremao preko Turske i Bugarske, bila bi srpsko-ruska firma Gastranas.

 

"Priča o gradnji gasovoda još nije završena, a konsultacije Sekretarija i AERS traju od kraja 2018, kada je evropsko regulatorno telo zatražilo odgovore na dodatna 43 pitanja i na koje im je odgovoreno", kažu u AERS.

 

Navode i da su u Sekretarijatu EZ uvažili neke argumente AERS, ali smatraju da se kroz aukciju mora dozvoliti i drugim korisnicima gasovoda osim Gastransa pristup značajnom delu tog gasovoda.

 

Čini se da će to, kako procenju stručnjaci, biti ključni problem za dobijanje konačnog Mišljenja EZ za gradnju gasodova kroz Srbiju jer nije jasno šta znači "značajan deo gasovoda" kao i da li bi to moglo da znači da srpsko-ruska firma, iako je jedini investitor, ne bi imala većinsko pravo distribucije ruskog gasa.

 

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić agenciji Beta rekao je da Sekretarijat EZ namerno koristi "kljakav rečnik" da se ne bi odmah sve razumelo "dok ne stigne dozvola Amerikanaca".

 

"Da Sekretarijat hoće da da pozitivno mišljenje o gradnji gasovoda u Srbiji mogao bi to odmah da uradi jer je i do sada bilo izuzetaka, kao na primer kada je Britiš petroleum gradio gasovod TAP i dobio dozvolu da 30 godina njime može da se transportuje samo azerbejdžanski gas, a bilo je drugih izuzetaka", kazao je Vuletić.

 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija nakon što je EZ dala Mišljenje o projektu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

 

"Činjenica da je EZ u svom Mišljenju 'zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diverzifikaciju ruta snabdevanja', potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke", naveo je Antić u saopštenju.

 

On je ocenio da je Mišljenje EZ pokazatelj da je projekat izgradnje gasovoda kroz Srbiju dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama.

 

Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da, kako su najavljivali srpski zvaničnici uskoro počne i da bude završena do kraja 2019, kako bi bio u funkciji 2020. godine.

 

U Mišljenju koje je Sekretarijat EZ dostavio AERS navedeno je da se traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat izgradnje magistralnog gasovoda ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire.

 

U proceni uticaja tog projekta koji će u Srbiji sprovoditi Gastrans, Sekretarijat je zaključio da će novi gasovod poboljšati sigurnost snabdevanja gasom, a istovremeno će učvrstiti i održati dominaciju ruskog Gasproma i srpskog Srbijagasa.

 

Iz tog razloga Sekretarijat traži od srpskog regulatornog organa da uslovljava bilo kakvo izuzeće od mogućnosti da novi učesnici na tržištu pristupe značajnom delu kapaciteta cevovoda putem aukcija, i na određenu količinu gasa koju će ponuđači na tržištu ponuditi.

 

"Te i druge dodatne uslove AERS treba da uspostavi kako bi stvorio likvidnije i transparentnije tržište u Srbiji i susednim zemljama koje nude nediskriminatorni pristup i mogućnosti trgovanja za sve učesnike na tržištu", naveo je Sekretarijat u Mišljenju objavljenom na sajtu EZ.

 

Gastrans je tražio i dobio od AERS izuzeće od tri osnovna principa takozvanog Trećeg energetskog paketa, pravila unutrašnjeg evropskog tržišta energije koja se primenjuju na Srbiju preko njenog članstva u EZ.

 

Operateri gasovoda u Bugarskoj i Mađarskoj, kako se naveo Sekretarijat EZ, nisu podneli slične zahteve svojim regulatornim vlastima.

 

Reč je o principima razdvajanja, pristupa treće strane i regulacije tarifa, koji su ključni instrumenti za osiguranje da su tržišta gasa u Evropi transparentna, nediskriminatorna, otvorena i konkurentna.

 

"Izuzeće odobreno od AERS je za 20 godina i pokriva veoma veliki deo kapaciteta cevovoda", naveo je Sekretarijat EZ.

 

Dodaje se da bi Gastrans, da bi dobio izuzeće od principa Trećeg energetskog paketa, trebalo da pokaže, između ostalog, da ta investicija poboljšava konkurenciju i sigurnost snabdevanja, i da je izuzeće proporcionalno veličini rizika povezanog sa investicijom.

 

Gastransov projekat predstavlja produženje novog gasovoda koji će biti izgrađen u Bugarskoj a koji će, kako se očekuje, biti povezan sa projektom Turski tok kojim će ruski gas stizati do Turske. Cilj tog projekta je povećanje isporuka ruskog gasa do Jugoistočne i Centralne Evrope.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Shutterstock.com