Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradnju drugog nuklearnog reaktora - novog bloka nuklearne centrale u Krškom, jedine takve u Sloveniji, koju ona deli s Hrvatskom. Protivnici upozoravaju da je centrala islužena i zahtevaju da se zatvori.

 

"Moramo se potruditi da započnemo izgradnju drugog bloka jer će nam u budućnosti trebati više energije ako želimo uspeh našem razvoju", rekao je šef slovenačke vlade 22. avgusta, tokom posete postrojenju stotinak kilometara od Ljubljane.

 

Debata o izgradnji drugog reaktora u Krškom traje petnaest godina, ali vlada premijera levog centra, na čelu manjinske koalicije pet stranaka, nije uvrstila taj projekat u svoj program.

 

Šarec je svoj stav opravdao nepostojanjem alternativa, podsetivši na protivljenje grupa za zaštitu životne sredine i civilnog društva izgradnji vetroturbina i hidroelektrana.

 

Premijer je obećao da će se konsultovati sa stručnjacima i tražiti najširi politički konsenzus za sada "ključni", nuklearni projekat.

 

Izgrađena u jugoslavensko doba i puštena u rad 1983, nuklearna centrala Krško, s reaktorom tipa Vestinghaus od 700 megavata, prvobitno je trebalo da traje do 2023. godine, kada se navršava 40 godina rada.

 

Ljubljana i Zagreb su, međutim, 2015. godine odlučili da joj produže aktivnost za dvadeset godina, uprkos protestima nekoliko nevladinih organizacija.

 

Krško pokriva 20% potreba za električnom energijom Slovenije i 15% potreba Hrvatske.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com