Lideri Kipra, Grčke i Izraela planiraju da sledeće nedelje potpišu sporazum o izgradnji gasovoda za prirodni gas u istočnom Mediteranu, saopštio je kabinet grčkog premijera Kirijkosa Micotakisa.

Sporazum će 2. januara u Atini potpisati Micotakis, predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, prenosi AP.

U planu je da gasovod ide Sredozemnim morem, od izraelskih rezervi gasa u Levantskom moru, do grčkog ostrva Krit i grčkog kopna, i potom do Italije.

Dogovor će biti finaliziran kasnije, kada ga potpiše i Italija, navodi Micotakisov kabinet, preneo je AP.

Inače, italijanski premijer Đuzepe Konte u maju je izrazio protivljenje projektu Posejdon, poslednjoj sekciji gasovoda IstMed (EastMed) koja treba da poveže Grčku i Italiju.

Kipar, Grčka i Izrael su ove godine već potpisali sporazum o gasovodu dugom 1.900 kilometara, u prisustvu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Očekuje se da će gasovod IstMed zadovoljiti oko 10% potreba EU za prirodnim gasom, čime će biti smanjena njena energetska zavisnost od Rusije.

Kako prenosi EURACTIV.com. gasovodom će ići između 9 i 12 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Očekuje se da IstMed od Kipra, Grčke i Izraela napravi ključnu vezu u evropskom lancu snabdevanja energentima a cilj je i da se suziju napori Turske da poveća kontrolu u istočnom Mediteranu.

"Zaista je važno da zemlje pokažu da mogu brzo da reaguju na proaktivni stav Turske", rekao je portparol grčke vlade Stelios Petsas.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije u decembru da planira zajedničke aktivnosti istraživanja sa Libijom u istočnom Mediteranu.

Turski brodovi već traže naftu i gas u vodama Kipra i, prema Turskoj Republici Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara, imaju pravo da istražuju oko celog ostrva.

"Grčka i zemlje koje je podržavaju već dugo se pripremaju da obezbede da Turska ništa na radi u toj oblasti...", rekao je 22. decembra Erdogan dodajući da Turska "više nema taj luksuz" da ćuti o tom pitanju, prenosi AFP.

"Sporazum o gasovodu IstMed će ići napred, bez obzira šta Erdogan kaže", istakao je grčki ministar energetike i životne sredine Kostis Hacidakis.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP