Ukrajina je odobrila tarife za tranzit ruskog gasa i dala dozvolu novom operatoru sistema gasovoda. To su bili neophodni koraci za kompletiranje novog petogodišnjeg ugovora o isporukama ruskog gasa Evropi, saopštio je ukrajinski regulator.

Ministar energetike Ukrajine Oleksij Orzel, kako prenosi novinska agencija RIA, rekao je da Kijev planira da tarifa za tranzit gasa u narednih pet godina obezbedi do 15 milijardi dolara, uz sadašnju zaradu od tranzita.

Ukrajina je ključna tranzitna ruta za izvoz ruskog gasa u Evropu a važeći ugovor između dve bivše sovjetske republike ističe na kraju 2019.

Rusija, Ukrajina i Evropska komisija pre nedelju dana postigle su načelni sporazum o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine a novi ugovor i drugi sporazumi ruskih i ukrajinskih operatora biće potpisani do 29. decembra.

Nacionalni energetski regulator Ukrajine saopštio je da su odobrene tarife za tranzit ruskog gasa od 16,01 dolar dnevno za 1.000 kubnih metara na granici sa Rusijom i 9,68 dolara dnevno za istu količinu na granici sa Slovačkom.

Koliko će tačno ruski Gasprom platiti, zavisiće od količine.

Utvrđivanje tarifa omogućeno je pošto je Gasprom pristao da plati 2,9 milijardi dolara ukrajinskom partneru Naftogasu, čime je rešen dugotrajni spor oko naknada za tranzit za gas transportovan do Evrope.

Predstavnici Naftogasa i Gasproma razmatraće 26. decembra konačne detalje ugovora o gasu između dve zemlje, najavio je 24. decembra izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko.

U Naftogasu se nadaju da će sve biti završeno 27. decembra, napisao je Vitrenko na Fejsbuku.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP