Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da njegova zemlja ima brod za polaganje cevi tako da i posle uvođenja američkih sankcija može da završi radove na gasovodu Severni tok 2 do Nemačke, piše 26. decembra ruski dnevnik Komersant pozivajući se na neimenovani izvor.

Putin je to rekao na skupu vodećih ruskih biznismena 25. decembra, prenosi Komersant. On je rekao, prema tom listu, da će završetak projekta Severni tok 2 kasniti nekoliko meseci zbog sankcija.

Američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje je uveo sankcije na gasovod Severni tok 2 kojim Moskva želi da zaobiđe Ukrajinu i poveća isporuke gasa preko Baltičkog mora do Nemačke, najvećeg ruskog kupca energenata.

SAD žele da prodaju više svog gasa Evropi i kažu da će zbog Severnog toka 2 kontinent još više zavisiti od Rusije koja je sa Vašingtonom u sporu oko niza pitanja, uključujući Ukrajinu.

Švajcarsko-holandska kompanija Olsiz (Allseas), čija su dva broda polagala cevi za gasovod, prestala je da radi kako bi izbegla američke sankcije.

Međutim, ruski energetski džin Gasprom je 2016. kupio poseban brod za polaganje cevi "Akademik Čerski" sa ciljem da ga upotrebi kao "poslednju mogućnost" ako evropske kompanije prekinu radove na Severnom toku 2.

Gaspromov izvor kaže da je "Čerski", koji je sada ukotvljen u ruskoj pacifičkoj bazi Nahotka, sporiji od Olsizovih brodova ali se ne navodi u kojoj meri.

Pre nego što je Vašington objavio sankcije za kompanije koje grade Severni tok 2, ruski zvaničnici su rekli da će početi da radi pre ili sredinom 2020.

Moskva i Berlin ljutito su reagovali na sankcije Vašingtona.

"Očekujem da gasovod bude završen u drugoj polovini 2020. godine", rekao je ranije ove nedelje Peter Bejer iz tima kancelarke Angele Merkel.

Za radio Dojčlandfunk on je rekao da veruje, iako će sankcije "odložiti završetak" gasovoda, da će biti nađena "alternativna" rešenja koja će ipak "biti skuplja".

Izvor: EURACTIV.com with Reuters and AFP

Foto: Shutterstock.com