Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. januara da će Srbija tranzitom gasa kroz Turski tok za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila. Vučić je nakon otvaranja gasovoda Turski tok u Istanbulu kazao da će realizacija tog projekta obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost.

Naveo je da će Turski tok u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara i dodao je da će se iz Srbije, pored Mađarske, račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana.

Vučić je ranije izjavio da očekuje da će se Srbija spojiti na Turski tok u maju ili septembru 2020. godine.

Deonica gasovoda Turski tok kojim gas ide od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog mora otvorena je 8. januara.

Svečanosti u Istanbulu povodom otvaranja gasovoda prisustvovali su predsednici Rusije, Turske, Bugarske i Srbije, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Bojko Borisov i Aleksandar Vučić.

Turski tok se gradi sa dva cevovoda, ukupnog kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvim krakom gasovoda ruskim gasom snabdevaće se tržište Turske, a drugim zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Drugi krak gasovoda ide od Turske preko Bugarske ka Srbiji, zatim Mađarskoj, a planirano je da se gradnja nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Očekuje se da će prve količine gasa iz Turskog toka poteći kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, verovatno u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona.

U Srbiji su položene sve cevi za taj gasovod u dužini od 403 kilometra. Još treba da se izgrade merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara.

Deonicu gasovoda Turski tok u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće Gastrans u kome većinski udeo od 51% ima ruski Gasprom a 49% JP Srbijagas.

Erdogan i Putin: Turski tok znak jačanja partnerstva Turske i Rusije

Erdogan je otvaranje deonice Turskog toka nazvao istorijskim događajem za tursko-ruske odnose i regionalnu energetsku kartu, preneo je Frans pres.

On je rekao da je "istorijski" projekat primer "pobedničke saradnje" Turske i Rusije i osnova za buduće projekte.

Putin je pohvalio Turski tok kao simbol plodonosne saradnje Rusije i Turske i "jedinstven, do sada neviđen sistem za transport gasa" od kojeg će koristi imati cela Evropa, navodi Asošiejted pres.

"Partnerstvo Rusije i Turske jača u svim oblastima uprkos naporima onih koji se tome protive", rekao je Putin.

Otvaranje gasovoda dolazi u trenutku rasta tenzija između SAD i Irana i napetosti u Libiji i Siriji, gde Ankara i Moskva imaju različite interese, ali je turski predsednik naveo da su interesi u prvom planu.

"S Rusijom nismo dozvolili da naše nedavne razlike u mišljenju imaju prednost nad našim zajedničkim interesima", rekao je Erdogan.

On je obećao da će se Turska diplomatski angažovati na smirivanju tenzija između Vašingtona i Teherana.

"Niko nema pravo da baci region, naročito Irak, u novu vatru zbog svoje lične koristi. Imaćemo konstantan dijalog i konsultacije s Rusijom i mojim dragim prijeteljem Putinom. Ako bog da, verujem da ćemo uz pomoć naših ruskih prijatelja prevazići ovu fazu nevolja", naveo je Erdogan.

Putin je kazao da "nažalost, situacija u regionu (Bliskog istoka) ima tendenciju da eskalira", ali da Turska i Rusija "pokazuju drugačije primere, primere saradnje za dobrobit dve države i cele Evrope". Iran je izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici, u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija u petak, po naređenju predsednika SAD Donalda Trampa.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je Turski tok "pionirski i jedinstven projekat" koji će obezbediti ne samo energtsko tržište Turske, već i južne i jugoistočne Evrope, prenela je Anadolija.

"Takođe će približiti zemlje koje učestvuju u projektu", kazao je Novak.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez ocenio je da je projekat "vizionarski" i "novi simbol saradnje Turske i Rusije".

Donmez je naveo da je gasovod "pobednički projekat" za Rusiju, Tursku i milione ljudi u Evropi koji će obezbediti stabilnost u regionu i održivost tržišta energenata.

"U oblasti Anadolije vekovima su bile mnoge značajne trgovačke rute. U 21. veku Anadolija će energijom povezivati istok i zapad", kazao je Donmez.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP