Elektropivrede Srbije i Mađarske su 4. juna u Budimpešti potpisale sporazum čiji je cilj formiranje regionalne berze električne energije. Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je tom prilikom da su Srbija i Mađarska najznačajniji partneri u energetskom sektoru u regionu i da planiraju niz projekata koji će u budućnosti unaprediti sigurnost i njihovog snabdevanja energijom, i snabdevanja suseda.

Antić i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto prisustvovali su i potpisivanju memoranduma o razumevanju elektroenergetske kompanije "MVM Magyar", Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa.

Dogovorena je razmena električne energije iz nuklearne elektrane u Mađarskoj i električne energije iz hidroelektrana Srbije, i da se udvostruče kapaciteti za razmenu struje na visokom naponu između Mađarske i Srbije.

Antić je novinarima kazao da ti sporazumi predstavljaju temeljac za izgradnju odnosa energetskih sektora te dve zemlje i njihove tri kompanije: MVM - kao najznačajnije u energetici Mađarske, EPS-a - kao najveće energetske kompanije na Zapadnom Balkanu i Srbijagasa - kao strateškog partnera ruskog Gasproma.

Antić je kazao da su energetski sistemi Srbije i Mađarske, iako deluju različito, zapravo kompatibilni jer Mađarska ima snažan nuklearan sektor i ostale proizvođače energije, uključujući i obnovljive izvore, a Srbija jak termoenergetski sektor, ali i snažne hidro-energetske kapacitete, te se mogu lako ukomponovati u kvalitetan sistem.

Planiraju se i projekti kao ulaganje u trećem zemljama, a realna je mogućnost da EPS i MVM zajedno nastupaju u nekim projektima u regionu i to će biti jedan od prioriteta, kazao je Antić.

Minstar je rekao da se mnogo očekuje i od saradnje MVM i Srbijagasa, jer će Srbiji biti potrebna podrška mađarske kompanije koja se usaglasila s propisima EU.

Govoreći o gasovodu za ruski gas "Balkanski tok", za čiju izgradnju je rekao da ulazi u završnicu, Antić je naveo da se s mađarskim ministrom Sijartom sastao desetak puta za dve i po godine da bi se taj projekat izveo i osiguralo snabdevanje gasom obeju zemalja.

Antić je podsetio da je Srbija krajem prošle godine položila cevi na čitavoj trasi, 403 kilometra gasovoda, a završavaju se dodatne instalacije i do kraja 2020. godine deo gasovoda u Srbiji će biti u potpunosti završen, te će Srbija potom biti spremna da gas iz Bugarske isporučuje Mađarskoj, kada ona bude realizovala svoje planove.

Ministar energetike Srbije očekuje da i Bugarska ispuni svoje obaveze u vezi s gasovodom, jer je posle kašnjenja sada "u dobroj fazi".

Dodao je da je "apsolutno izvesno" da će biti izgrađen taj novi pravac snabdevanja gasom, kojim se dobija sigurnost snabdevanja gasom po "veoma atraktivnoj ceni" za privrede Srbije i Mađarske, a novi cevovod će omogućitu i postojanje više izvora snabdevanja.

Antić je istakao da su Mađarska i Srbija u najboljoj fazi međusobnih političkih i ekonomskih odnosa i da će se nastaviti "snažno partnerstvo" u razvoju poslovanja.

Istako je da su "poseban doprinos razvoju odnosa dali premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je rekao da je bezbednost snabedavanja energentima jedno o najvažnijih pitanja u regionu, a saradnja zemlja u tome je "jedina garancija da možemo dugoročno da obezbedimo potrebnu energiju".

Sijarto je podsetio da je značaj budućeg gasovoda u tome što Mađarska i Srbija zasad imaju samo jedan pravac snabdevanja gasom, sa istoka, što nije dovoljno za enegetsku sigurnost, te je "stoga i Srbiji i Mađarskoj važno da imamo snabdevanja gasom i elektičnom energijom iz više pravca".

"Intenzivno sarađujemo na stvaranju infrastrukure za snabdevanje energentima iz pravca juga ka severu", rekao je Sijarto i naveo da Rusija, Turska, Bugarska, Srbija i Mađarska grade takav gasovod.

Turska, Bugarska i Srbija su završile izgradnju, a Mađarska okončala pripreme za to. Mađarska će budućim gasovodom preko Srbije dobijati šest milijardi kubika gasa godišnje, a ukoliko joj bude potrebno više, spremna je i za to, rekao je Sijarto.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike