Grčka i Bugarska potpisale su sporazum prema kojem će se Bugarska priključiti terminalu tečnog prirodnog gasa (LNG) u severnoj Grčkoj. Projekat, koji uživa snažnu podršku SAD, ima za cilj da poveća energetsku diverzifikaciju u jugoistočnoj Evropi, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog prirodnog gasa.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i njegov bugarski kolega Bojko Borisov prisustvovali su u Atini potpisivanju sporazuma prema kojem će bugarska državna kompanija Bulgartransgas preuzeti 20% udela u grčkoj kompaniji Gastrejd, koja gradi terminal kod grada Alekandrupolisa, na severnoj obali Egejskog mora, blizu tromeđe Grčke, Turske i Bugarske.

"Ova velika investicija pomoći će našem krajnjem cilju da pretvorimo našu najistočniju luku u globalno energetsko čvorište. Koristi su i geopolitičke - stvara se nova osovina diverzifikacije ruta prirodnog gasa ne samo za Bugarsku, već i za centralnu Evropu koja više neće imati samo jedan izvor energije", rekao je grčki premijer Micotakis, prenele su agencije.

Gastrejd oko 17,6 kilometara jugozapadno od Aleksadrupolisa gradi plutajuće skladište LNG i postrojenje za regasifikaciju, i taj terminal bi trebalo da postane nezavisni centar za snabdevanje gasom tržišta jugoistočne i centralne Evrope.

Prema najavama grčke kompanije, terminal će imati kapacitet za skladištenje 170.000 kubnih metara gasa, postojenje za regasifikaciju 700.000 normalnih kubnih metara na sat i kapacitet snabdevanja koji će biti veći od 5,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Plutajuće postrojenje će gasovodom dužine 28 kilometara biti povezano sa grčkom nacionalnom mrežom gasovoda, pomoću koje će prirodni gas biti dalje transportovan na tržišta Grčke, Bugarske i zemalja šireg regiona, navedeno je u saopštenju Gastrejda.

Za projekat je obezbeđen budžet od 383 miliona evra, od čega će jedan deo finansirati EU, koja je već dala 50% za izradu studije izvodljivosti. Izgradnja terminala trebalo bi da traje 24 meseca i planirano je da on počne da radi krajem 2022. godine.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je prilikom potpisivanja ugovora da je postignuto rešenje koje zadovoljava sve strane, i investitore i partnere i da će preko terminala u region stizati prirodni gas iz svih delova sveta. On je naglasio da će taj projekat, koji se realizuje usred pandemije, pomoći privredama zemalja regiona.

Vlada u Sofiji ranije je saopštila da bi državna kompanija Bulgartransgas trebalo da se obaveže na kupovinu između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa iz terminala kod Aleksandrupolisa u narednih tri do pet godina.

Bugarska u ovom trenutku svoje godišnje potrebe za prirodnim gasom, koje iznose oko 3 milijarde kubnih metara, uglavnom podmiruje gasom i Rusije. Prošle je godine, međutim, prvi put kupila i veće količine gasa iz Grčke

Grčka trenutno ima jedan terminal za tečni gas, i to u Revitusi, zapadno od Atine. Kapacitet tog terminala nedavno je povećan na 225.000 kubnih metara.

Izvor: EURACTIV.rs, agencije

Foto: Beta/AP