Ruski državni gasni gigant Gasprom počeo je da isporučuje gas Srbiji kroz novi gasovod preko Turske i Bugarske. Gas iz Rusije transportuje se preko Crnog mora kroz gasovod Turski tok, a zatim preko bugarske nacionalne prenosne mreže do granice sa Srbijom.

Deonica gasovoda kroz Srbiju, magistralni gasovod Balkanski tok koji se proteže u dužini od 403 kilometara od Zaječara do Horgoša, zvanično je pušten u rad prvog dana ove godine u Gospođincima, kod Žablja.

Otvaranju gasovoda su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, vojvođanski premijer Igor Mirović, direktor Srbijagasa Dušana Bajatović i bivši ministar energetike Aleksandar Antić.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao je da će se Srbija iz tog gasovoda snabdevati sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci.

"Sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu smo sigurni da su rasprodati 100% svi transportni kapaciteti i u Srbiji i u Bugarskoj i u Mađarskoj, to znači da će gas iz ovog gasovoda trebati Evropi", rekao je Bajatović.

Istakao je da se već radi na planovima ubrzane gasifikacije Srbije, a radiće se i na projektu interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na izgradnji gasovoda Beograd-Banjaluka.

"Otvoriće nam se 'Horgoš', što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i verovatno Severnom toku 1 i 2", kazao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je istakao da su u gasovod ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Prema njegovim rečima, sve je urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno je sve što je tražila Energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će gas preko tog gasovoda Srbija dobijati po ceni do 155 dolara po kubnom metru, uz mnogo niže troškove transporta, nego što je to bilo preko drugog gasovoda, preko koga se do sada snabdevala.

Naveo je da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po teritoriji države.  "Samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati između 12 i 14 dolara", ukazao je Vučić.

Kao povoljnu okolnost je ocenio to što će Srbija naplaćivati tranzitnu taksu, koja će pomoći u isplati troškova izgradnje gasovoda.

Predsednik Srbije je najavio razvoj sekundarnog gasovoda, odnosno da će gas biti doveden u mnoga mesta u kojima ga nema, što bi dodatno moglo da privuče sve koji žele da otvore fabrike.

Gasovod Turski tok, čiji je deo magistralni gasovod kroz Srbiju, projekat je ruskog Gasproma i turskog Botaša, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je ukupno 930 kilometara, sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Radovi na deonici gasovoda kroz Srbiju počeli su u maju 2019. godine, kao zamena za Južni tok od koga se 2014. godine odustalo zbog političkih pritisaka EU na Rusiju.

U početku će u cevima primarno biti ruski gas, ali će u budućnosti biti moguće snabdevanje i iz drugih izvora.

Gasovod je dvosmeran, što znači da Srbija energent prima i iz Bugarske i iz Mađarske.

Investitor je Gastrans, zajedničko preduzeće Srbijagasa i ruskog Gasproma.

Izvor: Beta

Foto: Beta