Ministar energetike Luksemburga Klod Turmes, koji je nekada bio među predvodnicima zagovornika povlačenja EU iz Ugovora o energetskoj povelji, promenio je mišljenje i sada kaže da EU treba da udvostruči napore kako bi se taj ugovor reformisao.

Turmes, nekadašnji evroposlanik Zelenih, predvodio je napore za reformu malo poznatog Ugovora o energetskoj povelji (ECT) pokušavajući da izgradi koaliciju zemalja koje isto misle o povezivanju ECT sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama.

Ugovor o energetskoj povelji predstavlja multilateralni okvir za dugoročnu energetsku saradnju njenih članica.

Kada je reforma ECT počela 2019, Turmes je govorio da EU, ako razgovori budu predugo trajali, treba da razmotri povlačenje iz Ugovora.

Međutim, Turmes je promenio mišljenje i sada upozorava na "zamku" u ugovoru koja bi trebalo da podstakne pregovarače da nastave razgovore.

"Ne verujem da je napuštanje Ugovora prava polazna tačka", napisao je Turmes ranije u februaru u pismu Evropskoj komisiji.

Članice EU su "vodeća snaga" među 54 potpisnika ECT i daju 65% njenog budžeta, naveo je Turmes i ukazao na obnovljene napore Evrope da se Ugovor modernizuje.

"Povlačenje EU (iz ECT) bio bi znak velikog diplomatskog neuspeha i korak nazad u ambicijama u borbi protiv promena klime samo nekoliko meseci pred COP26", napisao je Turmes u pismu u koje je imao uvid EURACTIV.

Konferencija UN o klimatskim promenama - COP26, biće održana u Glazgovu od 1. do 12. novembra pod predsedavanjem Velike Britanije.

Inače, Ugovor o energetskoj povelji privukao je pre nekoliko dana pažnju medija kada ga je nemački energetski džin RWE iskoristio da od Holandije traži kompenzaciju za planirano izbacivanje uglja iz upotrebe.

Borci za zaštitu životne sredine ocenili su taj zahtev za kompenzaciju od 1,4 milijarde evra kao još jedan dokaz da ECT kao međunarodni investicioni sporazum potpisan 1994. nije pogodan da podrži tranziciju sa fosilnog goriva na čistiju energiju.

Pokušaji da se reformiše ECT do sada nisu dali gotovo nikakve rezultate.

EURACTIV piše da svaku izmenu moraju jednoglasno da odobre 54 potpisnice Ugovora, uključujući zemlje poput Kazahstana, Turkmenije i Uzbekistana čije ekonomije u velikoj meri zavise od izvoza fosilnog goriva i kojima ne odgovara reforma ECT.

Francuska je nedavno pokazala nestrpljenje, posle tri runde pregovora bez nekog napretka u 2020, saopštavajući da EU i njene članice treba da razmotre povlačenje iz ECT.

"Čini se da sve ugovorne strane ne dele evropske ambicije u borbi protiv klimatskih promena", naveo je zvanični Pariz u pismu Evropskoj komisiji dodajući da "mogućnost koordinisanog povlačenja" iz Ugovora "sada treba javno pokrenuti".

Međutim, Turmes je u svom pismu izrazio "sumnju" da je potpuno polačenje iz Ugovora "pravno i tehnički izvodljivo" zbog klauzule koja obavezuje potpisnice 20 godina nakon što napuste ECT.

Luksemburški ministar je u pismu upozorio da bi povlačenje iz Ugovora bez reforme značilo da ta klauzula ostaje na snazi i "nudi 100% zaštitu investicija u fosilno gorivo" još najmanje dve decenije.

"Napuštanje Ugovora može da bude samo krajnje sredstvo a ne polazna osnova u pregovorima o modernizaciji (ECT)", napisao je Turmes.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta