Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan rudara i istakao da Srbija neće da se odriče svojih rezervi uglja.

"Srbija neće da beži od svojih kapaciteta uglja, od svojih termokapaciteta i neće ih se odreći. To znači da ćete da imate svoj posao za 10 i za 20 i za 30 godina", poručio je on rudarima 6. avgusta u Predsedništvu na prijemu povodom Dana rudara.

Vučić je istakao da veruje u rudarstvo, koje je, po njemu, privredna grana koja će tek da raste u Srbiji, podsećajući na važnost energetske bezbednosti za zemlju.

"Mnoge zemlje se već suočavaju sa nedostatkom struje i gasa i dramatičnom povećanjem cena na svetskom tržištu", kazao je on dodavši da Srbija zato prati energetske potrebe privrede i građana, zbog čega su rudari vežni za zemlju.

Podsetio je i da je najveća izvozna kompanija Srbije Ziđin koper iz rudarskog sektora i da učestvuje sa 1,9% u bruto domaćem proizvodu.

"U narednim godinama trebalo bi da nam čini 3,5 do 4% BDP", rekao je on.  

Vučić je kazao da će država pokušati da se omogući rast zarada u Kolubari, Kostolcu i Resavici, navodeći da postoje veliki problemi sa Senjskim rudnicima i Ibarskim rudnicima.

"Mi ćemo da se postaramo da Kolubaru, Kostolac, ali i Resavicu držimo na nogama i da ih ojačamo", rekao je on.

Vučić je priredio prijem za žene rudare iz različitih rudnika sa teritorije Srbije i naveo da čak 135 žena silazi u jame i obavlja najteže rudarske poslove.

U ime rudara zahvalile su se inženjerke rudarstva iz rudnika Lubnica JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica Danijela Todorović i kompanije Ziđin koper Srbija Jelena Đurić, kao i geodetska inženjerka Mila Simić iz basena Kolubara.

Predsednik Srbije je na poklon dobio rudarski šlem.

Prema podacima Samostalnog sindikata metalaca Srbije, u zemlji je zaposleno oko 30.000 rudara.

Dan rudara Srbije se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika, a nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao.

Izvor: Beta

Foto: Beta