Grupa slovenačkih ekoloških nevladinih organizacija pozvala je ministra za infrastrukturu Jerneja Vrtoveca kao predstavnika slovenačkog predsedavanja EU da na neformalnom sastanku ministara energetike u septembru predloži diskusiju o izlasku EU iz Ugovora o energetskoj povelji (ECT).

Poziv slovenačkih NVO usledio je nekon što je više od 400 evropskih organizacija civilnog drutva pozvalo lidere EU da ne odustaju od obećanja na planu klimatskih promena, daju prioritet klimatskim politikama i izađu iz ECT.

"Ugovor o energetskoj povelji je prepreka za prelazak na čistu energiju i zato je pravo vreme da iz njega izađemo", saopštila je NVO Umanotera, prenela je agencija STA.

Lideri EU pozvani su da napuste ECT najkasnije do početaka međunarodne klimatske konferencije COP26 u novembru.

"Ako želimo da sprečimo najteže posledice klimatske krize, moramo da ograničimo rast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Međutim, zemlje koje su počele da napuštaju fosilno gorivo ostaju zatočenici fosilne industrije", navela je slovenačka NVO.

Prema Umanoteri, razlog za to je ECT koji omogućava energetskim korporacijama da tuže države zbog njihovih klimatskih politika i traže astronomske sume.

U toj NVO kažu da bi Slovenija uskoro mogla da završi na sudu zbog slučaja Esent rizorzis (Ascent Resources), britanske kompanije koja je najavila tužbu u visini 120 miliona evra zbog odluke Slovenije da naloži dodatne studije "frakinga" na severoistoku zemlje.

Mreža Plan B za Sloveniju tako je uputila inicijativu ministru Vrtovecu u kojoj traži da Slovenija i druge članice EU izađu iz mehanizma ECT.

"Samo politika može da razveže taj Gordijev čvor i odluči da li će štititi našu životnu sredinu ili profit energetskih džinova", rekla je Lidija Živčič iz organizacije Fokus (Focus).

"Iako to možda deluje neverovatno, odgovor na pitanje koliko dugo ćemo biti taoci fosilne industrije trenutno uglavnom zavisi od Slovenije kao predsedavajuće EU", dodao je Andrej Gnezda iz Umanotere.

Izvor: STA/EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com