Gotovo dve trećine građana želi samostalno da proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora, dok je 45%  zainteresovano za subvencije države, pokazalo je istraživanje Centra za unapređenje životne sredine o stanju, potrebama i stavovima građana Srbije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Takođe, više od jedne trećine ispitanika nije uopšte upoznato s državnim subvencijama za uvođenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima.

Obnovljive izvore energije za zagrevanje vode, grejanje ili hlađenje koristi samo 3,8% domaćinstava, najviše solarnu energiju, dok geotermalnu energiju koristi manje od 1% ispitanika.

Građani Srbije za grejanje najčešće koriste sopstveno etažno grejanje (32,5%), daljinsko grejanje putem toplana (31,7%) i električne uređaje (15,7%). Štednjaci na čvrsta goriva su i dalje veoma prisutna vrsta grejanja (gotovo 10%) i skoro pet puta su više zastupljeni na selu nego u gradu, pokazalo je istraživanje.

Kada izuzmemo ispitanike koji koriste daljinsko grejanje putem toplana, energenti koje se najviše koriste za grejanje u domaćinstvu su električna energija (41,5%) i drvo (29,3%), slede gas (12,9%), drvna biomasa (12,3%) i ugalj (3,4%), dok samo 0,6% domaćinstava za grejanje koristi energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Električna energija se u gradovima koristi tri puta više nego u ruralnim područjima, gde preovlađuje upotreba ogrevnog drveta, dok je ugalj kao energent za grejanje znatno prisutniji u seoskim sredinama nego u gradu, najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Više od 50% ispitanika koji žive u kući navode nedostatak novca kao razlog zašto nisu primenili neke od mera energetske efikasnosti, a među ispitanicima koji žive u stanu u kući taj procenat je 38,5%, dok je kod onih koji žive u stambenoj zgradi to samo 14%.

Istraživanje je pokazalo da postoji velika zainteresovanost građana da unaprede energetsku efikasnost svojih domaćinstava, da se uključe u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, kao i da imaju visoku svest o ozbiljnosti izazova klimatskih promena.

Istraživanje je realizovano u avgustu 2021. i u njemu su učestvovala 504 ispitanika iz cele Srbije, a projekat "Energija promene" sprovodi Centar za unapređenje životne sredine u saradnji sa udruženjem "Klima101", u okviru projekta Beogradske otvorene škole "Zeleni inkubator", uz finansijsku podršku EU i Fondacije Fridrih Ebert.

Izvor: Beta

Foto: Beta