Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uverena je da Evropska unija može da smanji energetsku zavisnost od Rusije brže nego što se očekuje. Fon der Lajen je 9. marta izjavila da su članice EU već kupile dovoljno tečnog prirodnog gasa da do kraja zime mogu bez uvoza iz Rusije.

Zajedno sa većom energetskom uštedom i ekspanzijom obnovljivih izvora energije, moći ćemo da postanemo nezavisni, izjavila je Lajen u zajedničkom jutarnjem programu nemačkih televizija ARD i ZDF.

Povodom odluke EU da ne zabrani uvoz nafte, Fon der Lajen je rekla da su SAD, koje su to učinile, manje zavisne od nafte.

Cilj je, istakla je, da sankcije treba pre svega da pogode Rusiju, a ne zapadne zemlje.

Lajen je izrazila zabrinutost da će broj izbeglica iz Ukrajine biti mnogo veći i da je ovo "tek početak". Pohvalila je spremnost svih članica EU da prihvate izbeglice, posebno ukrajinskih suseda Poljske, Mađarske i Slovačke.

Evropska komisija je 8. marta predstavila plan za smanjenje zavisnosti od uvoza ruskog gasa za dve trećine do kraja 2022. godine.

Prema tom planu, EU bi postala nezavisna od ruskih fosilnih goriva "znatno pre 2030".

"U tu svrhu Komisija predlaže da se razradi plan REPowerEU kojim će se povećati otpornost energetskog sistema na nivou EU i koji čine dva stuba: diverzifikacija snabdevanja gasom putem većeg uvoza tečnog prirodnog gasa i gasa preko gasovoda od neruskih dobavljača i povećanje proizvodnje i uvoza biometana i vodonika iz obnovljivih izvora energije, kao i brže smanjenje upotrebe fosilnih goriva u našim domovima, zgradama, industriji i energetskom sistemu povećanjem energetske efikasnosti, udela obnovljivih izvora energije i elektrifikacije, te uklanjanjem uskih grla u infrastrukturi", navodi se u saopštenju EK.

U planu se navodi i niz mera za odgovor na sve veće cene energije u Evropi i za obnovu zaliha gasa za sledeću zimu.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je prilikom predstavljanja plana da se mora delovati kako bi se ublažio uticaj poskupljenja energije, diverzifikovalo snabdevanje gasom za sledeću zimu i ubrzala zelena tranzicija.

"Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i gasa. Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam izričito preti. Što brže pređemo na obnovljive izvore energije i vodonik i poboljšamo energetsku efikasnost, to ćemo pre biti zaista nezavisni i sami upravljati svojim energetskim sistemom", rekla je Fon der Lajen.

Komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala sigurnost snabdevanja, a da su cene energenata na nezapamćenom nivou.

"U preostalim sedmicama ove zime Evropa ima dovoljno gasa, ali za sledeću godinu moramo hitno dopuniti svoje rezerve. Komisija će stoga predložiti da se do 1. oktobra skladišta gasa u EU moraju popuniti do najmanje 90% kapaciteta", rekla je Simson.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP