Evropska komisija 23. marta će predstaviti predlog kojim se zemlje EU obavezuju da pre zime napune skladišta gasa najmanje 90% i uvodi nova šema sertifikacije sa ciljem da se spreče manipulacije skladištima gasa od strane operatera iz inostranstva.

Predlog će biti predstavljen uoči dvodnevnog samita EU (24-25. marta) na kome će lideri EU razgovarati o energetskoj bezbednosti u uslovima tenzija oko snabdevanja gasom izazvanih ratom u Ukrajini.

"Trenutna geopolitička situacija zahteva dodatne kratkoročne mere za rešavanje neravnoteže na tržištu i obezbeđenje isporuka u narednim godinama", navodi se u nacrtu uredbe o bezbednosti snabdevanja u koju je EURACTIV imao uvid.

"Predložena popunjenost od 90% neophodan je i odgovarajući nivo da se obezbedi sigurnost snabdevanja tokom zime u slučaju ozbiljnih prekida isporuka", piše dalje u nacrtu.

Cene gasa na evropskom tržištu zatno su porasle od jesenas zbog smanjenja snabdevanja iz gasovoda iz Rusije i nedovoljnog skladištenja tokom leta, navela je Evropska komisija.

Komisija je navela da gas iz skladišta zimi pokriva 25-30% potrošnje i prestavlja zaštitu u slučaju problema sa isporukom.

"Pošto do prekida isporuka kroz gasovode može doći u svakom trenutku, merama se uvodi osiguranje u pogledu nivoa popunjenosti skladišta u EU. Skladište dobro napunjeno gasom doprinosi bezbednijim isporukama za zimu 2022-23", navodi se.

U predlogu se takođe traže rešenja za članice koje nemaju skladišta gasa.

Prema predlogu, "članice bez skladišnih kapaciteta treba da obezbede da domaći učesnici na tržištu imaju aranžmane sa operaterima skladišta u članicama sa skladištima" koji će im obezbediti pristup prekograničnom kapacitetu prenosa u visini 15% godišnje potrošnje gasa.

Sertifikacija operatora sistema skladištenja

Pored toga, EK predlaže uvođenje šeme sertifikacije za operatere skladišta gasa koja isključuje svako lice ili entitet koji bi mogao da ugrozi energetsku bezbednost EU.

Prema tom novom pravilu, nacionalni regulatori će "odbiti sertifikaciju ako se pokaže da lice koje direktno ili indirektno kontroliše" operatera skladišta "može da dovede u opasnost snabdevanje energijom ili ključne bezbednosne interese neke članice ili Unije".

Ruski državni monopol Gasprom upravlja skladištima gasa u Nemačkoj, Holandiji i drugim članicama EU. Sumnja se da je ta kompanija namerno držala svoja skladišta nepopunjenim tokom leta koje je prethodilo invaziji na Ukrajinu.

Evropska komisija je inače u oktobru počela da ispituje tvrdnje da Rusija koristi svoju poziciju vodećeg evropskog snabdevača da bi podigla cenu gasa.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP