U cilju napuštanja ruskog gasa, Finska i Estonija su odlučile da zakupe veliki brod sa LNG terminalom. Projekat najavljen ranije u aprilu je u toku ali je u javnosti objavljeno samo nekoliko detalja.

Brod dug 200 metara sa LNG terminalom, odnosno plutajuća jedinica za skladištenje i regasifikaciju (FSRU), nalaziće se na obali Finske u blizini mreže za prenos prirodnog gasa. Tačna lokacija još nije poznata.

Savetnik u ministarstvu za trgovinu i industriju Finske Arto Rajala rekao je za EURACTIV da se razmatra nekoliko mogućnosti oko lokacije broda.

Jedna od mogućnosti mogao bi da bude Inko ili grad Hamina, gde do početka oktobra treba da bude završen LNG terminal. Međutim, cilj je da se brod stavi na raspolaganje za sledeću zimu i, ukoliko radovi ne budu završeni, biće smešten u Estoniji, u Paldiski, gde će biti spreman da primi LNG od 1. novembra.

Estonija je saopštila da želi da stavi tačku na uvoz ruskog gasa do kraja godine.

U Finskoj je udeo gasa u energetskom miksu samo 6% ali je taj energent važan za industriju. Najveći deo prirodnog gasa dolazi iz Rusije ali i preko gasovoda Baltikkonektor koji ide do LNG terminala Klaipeda u Litvaniji.

Ako i kada uvoz iz Rusije prestane da stiže, gas će biti zamenjen drugim izvorima energije ili većom upotrebom tečnog gasa.

"Baltikkonektor ne može da pokrije upkupnu finsku tražnju ako nema gasa iz Rusije. Brod LNG terminal je jedini način", rekao je Rajala.

Navodi se i da je počela potraga za brodom sa LNG terminalom ali da je svetska tražnja velika.

Cena projekta broda sa LNG terminalom nije objavljena. Član uprave Esti gasa Margus Kasik rekao je nedavno u intervjuu za ERR Njuz da je plutajući terminal znatno skuplji od stacionarnog zbog operativnih troškova.

Direktor operatera sistema struje i gasa Elering Tavi Veskimegi rekao je 19. aprila za ERR da i operateri sistema moraju da učestvuju u nabavci broda.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock.com