Gaspromova najava da jednostrano zaustavlja isporuku gasa potrošačima u Evropi predstavlja još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene, rekla je 27. aprila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ruski Gasprom je obavestio Poljsku da će od 27. aprila obustaviti isporuke toj zemlji preko gasovoda Jamal, saopštila je poljska kompanija PGNiG.

Istovremeno je bugarska vlada saopštila da je Bulgargas EAD dobio obaveštenje da će isporuke biti obustavljene od 27. aprila, ali je ministarstvo energetike jutros saopštilo da "gas i dalje curi".

"To je neopravdano i neprihvatljvo", istakla je šefica Evropske komisije u saopštenju povodom Gaspromove najave prekida isporuka određenim članicama EU.

To takođe ponovo pokazuje koliko je Rusija nepouzdan snabdevač gasom, rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da je Brisel spreman za takav scenario, da je u vezi sa svim članicama i da se radi na obezbeđenju alternativnih isporuka i najvećih mogućih zaliha širom EU.

Članice EU, navodi se, napravile su planove za vanredne situacije i upravo je u toku sastanak koordinacione grupe za gas.

"Planiramo koordinisan odgovor EU. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima da obezbedimo alternativne isporuke", rekla je predsednica komisije.

Fon der Lajen je istakla da je EU ujednjena i solidarna sa članicama pogođenim ovim novim izazovom i da Evropljani mogu da računaju na punu podršku Brisela.

Bugarski ministar energetike: Gas i dalje teče

Ministar energetike Bugarske Aleksander Nikolov izjavio je 27. aprila da Bugarska ima zaliha gasa za najmanje mesec dana, nakon što je ruski Gasprom tu zemlju obavestio da joj obustavlja isporuke tog energenta.

Ministar je dodao je da "gas i dalje teče", preneo je AP.

"Alternativne zalihe su dostupne, a Bugarska se nada da će alternativni putevi i snabdevanje takođe biti obezbeđeni na nivou EU", rekao je Nikolov govoreći o sastanku stručnjaka EU koji se održava danas, a na kojem će se planirati dalji koraci.

On je dodao i da su Poljska i Litvanija u istoj situaciji kao Bugarska.

Bugarska strana je, rekao je ministar, u potpunosti i blagovremeno izmirila svoje obaveze, striktno i u skladu sa uslovima ugovora. Dodao je da je Bugarska unapred platila isporuke u aprilu, što pokazuje da Gasprom nije ispunio svoj ugovor.

"Očigledno je da se gas koristi kao političko sredstvo. Dok god sam ja ministar Bugarska neće pregovarati pod pritiskom. Bugarska nije na rasprodaji i ne podleže pritiscima trgovinskih partnera", rekao je.

Inače, dok je Poljska snažan protivnik Kremlja i jedna od evropskih zemalja koje traže najoštrije sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, Bugarska je uz Mađarsku jedina članica EU koja nije poslala oružje Ukrajini.

Kako piše EURACTIV, Gaspromu je mnogo teže da prekine isporuke Bugarskoj nego Poljskoj jer ta zemlja dobija gas preko gasovoda Turski tok koji se na bugarskoj teritoriji zove Balkanski tok.

Turski tok obezbeđuje ruski gas preko Crnog mora evropskoj teritoriji Turske i ide dalje do Bugarske i prema Rusiji prijateljskim zemljama Srbiji i Mađarskoj.

Bugarski premijer Kiril Petkov nedavno je rekao da ne očekuje da Rusija zaustavi isporuke Bugarskoj zato što su, prema njegovim rečima, Srbija i Mađarska "strateški partneri" Moskve.

Bugarska računa na tri milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje i uvozi samo ograničenu količinu azerbejdžanskog gasa jer nema odgovarajući interkonektor sa Grčkom.

Interkonektor se gradi godinama ali radovi stalno kasne i Bugarska ne može da uvozi milijardu kubnih metara azerbejdžanskog gasa godišnje, koliko je ugovorila.

Takođe je Bugarska imala početne razgovore o uvozu tečnog prirodnog gasa preko susednih Turske i Grčke.

Poljski premijer ne vidi problem

Nakon što ih je Gasprom obavestio o zaustavljanju isporuka, poljski premijer i ministarka za klimu saopštili su  da je Poljska na to spremna.

"Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj, tako i za gas iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86% kapaciteta naših skladišta gasa. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osećamo bezbedno", kazala je novinarima ministarka za klimu Ana Moskva.

Premijer Mateuš Moravjecki kazao je da je Poljska svesna da ostaje bez gasa iz Rusije.

"Stigle su nam pretnje od strane Rusije, od strane Gasproma. One su vezane za način plaćanja. Poljska poštuje ugovoreno pa Rusija možda želi tako da nas kazni. Poljska se već ranije pripremila za diverzifikaciju isporuka gasa. U stanju smo da obezbedimo domaćinstva", kazao je Moravjecki.

Premijer je podsetio da je Poljska povezana interkonektorima sa gasovodima u Nemačkoj i Češkoj a da ima i terminal za LNG gas u Švinoujšću koji može da prima veće količine tečnog gasa.

Poljska vlada računa da neće imati problema sa snabdevanjem gasom i bez ruskog preko gasovoda Jamal sve do jeseni a tada bi već trebalo da bude dovršen i pušten u pogon gasovod iz Norveške Baltik pajp.

Sa Gaspromom Poljska ima ugovor o isporuci 10,2 milijarde kubnih metara gasa, što pokriva oko 50% nacionalne potrošnje.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Shutterstock.com