Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da obustava isporuke gasa ruskog Gasproma Poljskoj i Bugarskoj, nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama, ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta tim energentom i da Srbija dobija gas Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna država.

"Gas dobijamo preko Balkanskog toka u redovnim, dogovorenim količinama od šest miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe", navela je Mihajlović 27. aprila u saopštenju.

Dodala je da se, bez obzira na redovno snabdevanje, Srbija pripremala na nepredviđene situacije, odnosno prekid isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe.

"Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće desiti, sve vreme smo u komunikaciji s njima", rekla je Mihajlović.

Istakla je da je Srbija spremna ukoliko do takve situacije ipak dođe.

"Imamo nekoliko mogućnosti, odnosno opcija za koje smo potpuno spremni. Jedna je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde imamo za sada za 21 dan samo u našem delu. U ruskom delu ima rezervi za još 22 dana. Iz tog skladišta dnevno može da se izvlači pet miliona kubnih metara i dodatno da krenemo, ako je potrebno, u krizni plan broj dva, a to znači supstitucija gasa drugim energentom, obično je to mazut", objasnila je ministarka.

Druga varijanta je, prema njenim rečima, da se dopuni skladište u Banatskom Dvoru, a treća zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, na primer Mađarskoj. Dodala je da se razmišlja i o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom.

Mihajlović je rekla i da se razmatraju sve opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimsku sezonu, kada dnevna potrošnja iznosi od 11 do 15 miliona kubnih metara.

Govoreći o novom ugovoru sa Gaspromom, rekla je da je jedna od opcija produženje postojećeg do kraja godine, umesto sklapanja novog dugoročnog ugovora.

"Moramo da obezbedimo energetsku bezbednost na sve načine, jer u ovom trenutku svaka država brine za sebe. Кada bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljamo o ugovorima sa drugim dobavljačima. Ili da dobijamo LNG iz Grčke ili gas iz Azerbejdžana", rekla je Mihajlović.

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je, nakon što je Gasprom obustavio isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

"Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama", kazao je Nikolov na konferenciji za novinare, objavio je bugarski medij novinite.com.

Ruska državna gasna kompanija Gasprom potvrdila je da je obavestila Bugarsku i Poljsku da obustavlja isporuku gasa pošto ga nisu platile u ruskim rubljama, i da će svako uzimanje gasa namenjenog trećim zemljama rezultirati smanjenjem količina u trazitu.

U saopštenju Gasproma se navodi da do kraja radnog dana 26. aprila, bugarski Bulgargas i poljski PGNiG nisu Gasprom eksportu platili za gas isporučen u aprilu, "što je trebalo obaviti u rubljama u skladu sa predsedničkom uredbom broj 172, od 31. marta 2022", a o čemu su obe strane bile obaveštene.    

"U tom kontekstu, Gasprom eksport je obavestio Bulgargas i PGNiG o suspenziji isporuke gasa počevši od 27. aprila, sve dok plaćanja ne budu obavljena u skladu sa procedurom navedenom u uredbi", navodi se u saopštenju.

"Bugarska i Poljska su tranzitne zemlje. U slučaju neovlaštenog uzimanja ruskog gasa iz količina koje su u tranzitu za treće zemlje, te količine u tranzitu će biti smanjene za količinu koja je uzeta", saopštila je direkcija za informisanje Gasproma.

Izvor: Beta

Foto: Beta