Evropska komisija objaviće plan vredan 195 milijardi evra za zaustavljanje uvoza ruskog fosilnog goriva do 2027. koji sadrži kombinaciju bržeg uvođenja obnovljive energije i uštede energije sa prelaskom na alternativno snabdevanje gasom, pokazuje nacrt dokumenta.

Predložene mere, koje bi mogle da budu i izmenjene pre nego što uskoro budu objavljene, nadovezuju se na planove EK saopštene 8. marta, posle ruske invazije na Ukrajinu.

Cilj martovskog plana, nazvanog RipauerIJu (REPowerEU), jeste da "eliminiše" evropsku zavisnost od ruskog gasa "mnogo pre 2030." i smanji zavisnost EU od ruskog gasa za dve trećine pre kraja 2022.

Nove mere, koje će biti predstavljene iduće nedelje, obvataju miks EU zakona, neobavezujućih šema i preporuka nacionalnim vladama, uključujući izmene njihovih planova za trošenje ogromnog fonda za oporavak od kovida kako bi se oslobodilo više sredstava za energetsku tranziciju.

Komisija očekuje da predložene mere zahtevaju investicije od 195 milijardi evra, na ulaganja potrebna da EU ispuni klimatske ciljeve za 2030. koja će pomoći Evropi da smanji račun za uvoz fosilnog goriva.

Prema nacrtu dokumenta i zvaničnicima EU, Brisel, kako bi realizovao planove, razmatra da predloži više ciljeve za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost.

Među ciljevima o kojima se govori je udeo obnovljive energije od 45% do 2030, umesto sadašenjeg predloga od 40%, i smanjenje potrošnje energije na nivou EU do 2030. za 13% u odnosu na očekivanu potrošnju umesto sadašnjeg predloga EK od 9%.

Predlažu se i prilagođavanje zakona EU kako bi se ubrzalo izdavanje dozvola za neke projekte obnovljive energije i nove šeme za pokretanje masovnog uvođenja solarne energije i obnovu evropske solarne  industrije.

Brisel će takođe objaviti planove za proizvodnju deset miliona tona obnovljivog vodonika do 2030. i uvoz još deset miliona tona uz podršku zakona kojim će se definisati koje se vrste vodonika računaju kao obnovljive.

Takođe će EU predstaviti potencijal za povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) iz zemalja poput Egipta, Izraela i Nigerije, kao i infrastrukturu potrebnu da se zameni uvoz ruskog gasa.

U nacrtu dokumenta kaže se da to treba da obezbedi da ne budu potrebne decenije da se smanji emisija koja može da potkopa dostizanje ciljeva u oblasti promena klime.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP