Ukrajina se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi evra od izvoza struje u EU a ubuduće i više, pošto je dobila pravo da u blok izvozi energiju, rekla je savetnica u ministarstvu energetike te zemlje.

Posle ruske aneksije Krima 2014. planirano je da se ukrajinska električna mreža razdvoji od ruske i beloruske. U februaru je testirana autonomija sistema ali je Kijev, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, odlučio da se potpuno isključi dve i po godine pre nego što je planirano.

Ukrajina je u martu tražila priključenje evropskoj mreži ENTSO-E što je pre moguće i 7. juna je dobila pravo da izvozi svoju energiju u Evropu, objavila je kompanija Ukrenergo 8. juna.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson pozdravila je odluku ENTSO-E kao "značajan korak" u integraciji ukrajinskog sektora eleketrične energije u evropsko tržište i "opipljiv znak" solidarnosti EU sa Ukrajinom.

"Pozdravljam odluku da se otvori trgovina strujom sa Ukrajinom nakon uspešne hitne sinhronizacije u martu", navodi se u saopštenju evropske komesarke.

Dodala je da će "proces biti postepen i urađen pod jasnim uslovima dogovorenim sa ukrajinskim partnerima, kako bi bila osigurana energetska bezbednost regiona".

Savetnica ministra energetike Lana Zerkal rekla je u jednom TV intervjuu da su svi potrebni ukrajinski vodovi spremni za izvoz struje u Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Poljsku.

"Do kraja godine, pod normalnim okolnostima, moći ćemo da zaradimo oko 1,5 milijardi evra", rekla je ona i dodala da ukrajinski sistem radi u skladu sa sistemom EU.

"Počeli smo u martu a sada nam EU otvara tehničke mogućnosti da pokrenemo komercijalne tokove i zaradimo na tome. Veoma nam je važno što smo... uprkos ratu uspeli to da uradimo dve i po godine ranije nego što je  planirano", istakla je Zerkal.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: EURACTIV.com - PabloUA / Shutterstock