Pritisnuti energetskom krizom, Nemci su promenili mišljenje i sada velikom većinom žele da vlasti preostale tri nuklearne elektrane ne ugase prema planu, krajem godine.

Podeljeni su, međutim, oko toga koliko Berlin treba da produži rad nuklearnih elektrana posle 31. decembra.

U novoj anketi televizije ARD, 41% ispitanika je ocenilo da elektrane treba da nastave sa radom još samo nekoliko meseci, a isto toliko smatra da to treba da bude dugoročno.

Samo 15% među 1.300 anketiranih je reklo da eru nuklearne energije Nemačka treba da okonča prema planu, prenosi dpa.

Mogućnost da će Nemačka na zimu imati ozbiljnih problema sa energijom zbog neizvesnog snabdevanja ruskim gasom poslednjih meseci, razgorela je praktično zatvorenu temu nuklearnih elektrana. Sve su češći i glasniji pozivi za produžetkom proizvodnje struje iz atomske energije na barem nekoliko zimskih meseci.

Za više od toga, Nemačka u svakom slučaju sada nema nuklearnog goriva.

Vlada kancelara Olafa Šolca još nije konačno odlučila hoće li produžiti rad elektrana. Šolc je nedavno izjavio da pomeranje roka nije nemoguće, ali je ukazao i da preostale nuklearne elektrane pokrivaju mali deo nemačkih potreba.

U svakom slučaju, većina birača, njih 71%, podržava odluku vlade da se okrene od ruskih energenata i, shodno tome, zavisnosti od Moskve. Nešto manje od četvrtine ispitanika, 24%, ceni da je to pogrešna strategija.

Nemačka je rešila da ukine sopstveni program nuklearne energije posle katastrofe u Fukušimi 2011.

Izvor: dpa

Foto: Beta/AP