{prioritet:1}{datum: 08.03.2018}{org: Balkanmagazin i EPS}{mesto: Beograd}Internet časopis Balkanmagazin, u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije, organizuje međunarodnu konferenciju "Trebaju li Srbiji nuklearke" u četvrtak, 8. marta, u 10.00 u Pres centru UNS (Knez Mihailova 6/3).

 

Na skupu će učestvovati predstavnici državnih institucija, akademskih zajednica, stručnjaci, predstavnici strukovnih i privrednih udruženja, regulatornih tela iz Srbije i regiona, predstavnici regionalnih elektriprivreda, kompanija iz sektora elektroenergetike i mašinogradnje.

 

Govoriće:

 

  • Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u JP EPS

 

  • Dejan Ivezić, rukovodilac Centra za energetiku Rudarsko geološkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

 

  • Vladimir Stevanović, Mašinski fakultet, Katedra za termoenergetiku, Odeljenje za generatore pare i nuklearne reaktore, Univerzitet u Beogradu

 

Zbog planetarnog straha od klimatskih promena, po pitanju energetskog miksa u svetu vlada prava konfuzija: jedni planiraju gašenje termoelektrana na ugalj i potpuno okretanjeproizvodnji energije iz obnovljivih izvora, neki u nuklearkama vide veliki potencijal i najavljuju gradnju kapaciteta najnovije, četvrte generacije, a drugi se spremaju da ugase postojeće i zaklinju se da će ubuduće proizvoditi samo "zelenu" energiju.

 

U celoj toj priči Srbija je, zbog još važećeg moratorijuma na gradnju nuklearki, u svojevrsnoj pat poziciji: nemamo nijednu na svojoj teritoriji, ugasili smo visokoškolske programe i smerove na fakultetima koji su nekada školovali kadar koji bi mogao da se bavi ovom tehnologijom, – pa su sada domaći stručnjaci iz ove oblasti u/ili pred penzijom, a mlađi, školovani energetičari lobiraju ili za ili protiv nukearki.