Žene u zemljama EU u proseku zarađuju 16% manje nego muškarci, prema podacima evropske kancelarije za statistiku Evrostat, objavljenim 7. marta, dan uoči Međunarodnog dana žena. Najveća razlika je u Estoniji, a najmanja u Rumuniji. Jaz u penzijama muškaraca i žena je čak 39%.

 

"Za svaki evro na sat koji je zaradio muškarac, žene su u proseku zarađivale 84 centa", navodi se u saopštenju Evrostata.

 

Ta razlika je veća od 20% u Estoniji gde iznosi 25,3%, zatim u Češkoj, 21,8%, a slede Nemačka s 21,5%, Velika Britanija s 21% i Austrija s 20,1%, prema podacima za 2016. godinu.

 

Na suprotnom kraju je Rumunija, s razlikom od 5,2%, a potom Italija s 5,3 i Luksemburg s 5,5%. Belgija, Poljska, Slovenija i Hrvatska takođe imaju razliku u primanjima manju od 10%.

 

Ukupno gledano, razlika u platama je u EU između 2011. i 2016. smanjena za 0,6 procentnih poena. Najveći napredak su zabeležile Rumunija, Mađarska, Španija i Austrija.

 

Međutim, u nekim članicama EU razlika raste, što je slučaj u Portugalu i Sloveniji.

 

U utorak je 15 od 28 članica EU izdalo zajedničku deklaraciju u kojoj je navedeno da je jednakost žena i muškaraca "jedna od osnovnih vrednosti EU".

 

Evropska komisija želi da "da primer". "U februaru 2018. procenat žena na upravnim pozicijama u Evropskoj komisiji dostigao je 36%, što je 11% više nego kada smo počeli mandat u novembru 2014", naveli su komesari, a predsednik EK Žan-Klod Junker je kao cilj do kraja mandata 31. oktobra 2019 postavio 40%.

 

Razlika u penzijama sramotna

 

Komesarka EU za rodnu ravnopravnost Vera Jurova izjavila je da je sramotno što je razlika u penzijama muškaraca i žena još veća – 39%.

 

"To je sramotno, taj jaz od 39%. To je faktor koji uzrokuje siromaštvo žena. I to je veoma ozbiljan fenomen", izjavila je Jurova za EURACTIV.com.

 

Jurova je rekla da Evropska komisija prvo treba da eliminiše razlike u platama žena i muškaraca i da će onda rezultat biti manja razlika u penzijama, ako jaza uopšte bude bilo.

 

"Većina zadataka treba da se uradi na nivou zemalja članica jer su one gospodari socijalnih i poreskih sistema gde vidim najveće probleme", kazala je Jurova.

 

Situacija u oblasti rodne ravnopravnost stagnira, ocenila je evropska komesarka i dodala da je jedna od stvari koje mogu da se poprave jeste da se o rodnoj ravnopravnosti ne priča samo 8. marta.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com