Malta je, sudeći prema njenim zakonima, najprijateljskija zemlja prema gej osobama u Evropi,  Azerbejdžan je najmanje prijateljski a ni članice EU Letonija i Poljska nisu mnogo bolje, pokazao je novi godišnji izveštaj Rejnbou Evropa (Rainbow Europe) nevladine organizacije Ilga-Evropa. Srbija nije među najgorima ali je i podaleko od najboljih.

 

Istraživanje koje je obuhvatilo 49 zemalja ukazuje na Evropu kao na region koji u poslednje vreme ne beleži napredak u oblasti prava LGBTI zajednice kao nekada.

 

"Odsustvo održivog napretka po pitanjima jednakosti LGBTI osoba treba da bude zvono za uzbunu", upozorili su iz briselske nevladine organizacije.

 

Na mapi Evrope koju je uradila Ilga-Evropa zeleno su obojene "gej-frendli" zemlje a crveno one čiji su zakoni najmanje prijateljski prema gej osobama. Za zemlje su navedeni i procenti ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

 

Srbija je na mapi bledo žuta sa 30% ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

 

U delu o Srbiji Ilga-Evropa navodi da su se LGBTI aktivisti u svom radu u 2017. suočavali sa dobro znanim izazovima - otporom prema novim zakonima i nezadovoljavajućom primenom postojećih.

 

Nevladine organizacije angažovane u borbi za LGBTI prava pored ostalog ukazuju da retorika oko registrovanog partnerstva za istopolne parove u Srbiji nije pozitivna ali da one i dalje pozivaju premijerku Anu Brnabić, koja je gej osoba, da usvoji takav zakon za vreme svog mandata.

 

Kao veoma pozitivan razvoj ocenjuje se to što je tokom 2017. u Srbiji održan niz javnih LGBTI događaja bez incidenata.

 

Za Srbiju se dalje navodi da se ne može očekivati da NVO, koje su nesumnjivo unapredile život LGBTI osoba širom Srbije, rade same, kao i da "postojeći zakoni i politike moraju da se implementiraju u potpunosti kako bi bili zaista efikasni".

 

Malta predvodi listu gej-frendli zemalja

 

Malta beleži 91% ostvarenosti prava LGBTI zajednice nakon što je usvojila zakon o jednakosti braka i rodno neutralnim pasošima.

 

Slede Belgija sa 79%, Norveška sa 78% i Finska, Francuska i Velika Britanija sa 73% ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

 

Dobre rezultate beleže i Danska, Portugalija i Španija i time se završava spisak "gej-frendli" zemalja na mapi Evrope.

 

Međutim, Ilga-Evropa navodi da i najbolje plasirana Malta ima problema sa govorom mržnje i netolerancijom dok se u Belgiji, drugoj na listi, beleži sve veći broj slučajeva diskriminacije zbog seksualne orijentacije.

 

I dok je jednakost braka postala realnost za istopolne brakove u zemljama u srcu EU, Nemačka još nema zakon koji štiti LGBTI osobe od napada iz mržnje.

 

Situacija je još teža u Italiji, gde je ostvarenost prava LGBTI zajednice 27%, i Poljskoj, gde je samo 18%.

 

"LGBTI osobe u Poljskoj i dalje su izložene diskriminaciji" a poljska vlada vrši pritisak na nevladine organizacije, ocenila je Ilga-Evropa.

 

Najteže je gej osobama u Rusiji, gde je ostvarenost prava LGBTI zajednice 11%, Turskoj (9%), Jermeniji (7%) i Azerbejdžanu (5%).

 

Iz organizacije Ilga-Evropa upozorili su da trendovi poput populizma i nacionalizma mogu da utiču na živote LGBTI osoba u Evropi, kao i na činjenicu da su čak i zemlje koje su nekada bile najnaprednije u borbi za prava gej osoba u 2017. stagnirale na tom planu.

 

Izvor: EUObserver.com

Foto: Rainbow-europe.org