Iako u Evropskoj uniji ima više žena nego muškaraca, to se ne vidi po ljudima na najvišim pozicijama u biznisu, politici ili civilnom društvu. Sa željom da se to promeni, a s obzirom da do evropskih izbora ima manje od godinu dana, aktivistkinje iz Mreže za osnaživanje žena WECAN 19. juna pokreću kampanju "Da, mi možemo" za više žena na vodećim pozicijama u EU i upravama kompanija.

 

Žene čine 51% populacije EU i, dok su u prednosti, Evropa mora mnogo toga da uradi na rodnoj jednakosti, kažu u Mreži čiji je cilj "nepovratni proboj" po pitanju rodne ravnopravnosti.

 

"Radi se o promeni načina razmišljanja tako da bude prirodno da se, kada treba da se odluči o položaju, razmišlja i o kandidatima i o kandidatkinjama", rekla je u telefonskom intervjuu za agenciju Blumberg bivša evropska komesarka za klimu Koni Hedegard.

 

"Nije reč o kvotama. Reč je o tome da kvalifikovane žene budu vidljivije, da ih uvedemo u diskusiju", istakla je Hedegard.

 

Sa približavanjem izbora za Evropski parlament, osnaživanje žena treba da bude jedna od glavnih tema u kampanji, uz imigraciju, nezaposlenost, bezbednost i EU posle Bregzita.

 

Španski premijer Pedro Sančes, socijalista koji je ovog meseca stupio na dužnost nakon što je izglasano nepoverenje vladi konzervativca Marijana Rahoja, najbolje je pokazao kako se razume rodna ravnopravnost - njegova vlada ima 11 žena i sedam muškaraca.


Tri pozicije

 

Ulog u evropskoj kampanji su tri najviše pozicije u vodećim EU institucijama koje sada vode muškarci a čiji će se naslednici birati tokom 2019. Reč je o Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i Evropskom savetu.

 

Pošto EU istovremeno pregovara i o prvom višegodišnjem budžetu za period posle Bregzita, inicijativa WECAN može da utiče i na to kako Evropa utvrđuje prioritete u potrošnji i da podstakne ulogu žena u ekonomiji, rekla je direktorka za međunarodne odnose u Evropskoj investicionoj banci (EIB) Konstans Kan (Constance Kann).

 

"Postoje dodatne prepreke za žene preduzetnice kod pristupa finansijama i moramo da uradimo nešto povodom toga", napisala je u mejlu Kan.

 

"Takođe možemo da generišemo rodne dobrobiti ako dizajniramo investicione projekte na pravi način. Zato obučavamo naše službenike za zajmove da obezbede prilike u skladu sa rodnom jednakošću", istakla je Kan.

 

Upravama najvećih listiranih kompanija u EU dominiraju muškarci a žene čine, prema podacima Evropskog instituta za rodnu ravnopravbost (EIGE), samo četvrtinu članova. Po tom kriterijumu, najbolje performanse ima Francuska dok najviše zaostaju Estonija, Malta i Kipar.

 

Uglavnom muškarci, Španija svetla tačka

 

Ništa bolja situacija nije ni u evropskim institucijama. Iako je udeo žena visokih zvaničnika u birokratiji EU gotovo udvostručen od 2004, one i dalje, prema podacima EIGE, čine oko 30%.

 

U sadašnjoj Evropskoj komisiji, čiji se mandat završava na kraju oktobra 2019, samo devet od 28 komesara su žene i to posle insistiranja predsednika EK Žan-Kloda Junkera kod članica da imenuju kandidatkinje.

 

Broj ministarki u nacionalnim vladama u EU još je manji - samo 29% ministara su žene, pokazuju podaci EIGE koji isključuju Sančesovu vladu u Španiji.

 

Pre Španije najviše ministarki u vladi imala je Švedska, 52%. Na drugoj strani je mađarska vlada koja ima samo jednu ministarku i to bez portfelja.

 

"Toliko je dokaza da diverzitet doprinosi ekonomiji i imidžu EU", rekla je Hedegard koja danas sedi u upravama nekoliko danskih kompanija. "Čudno je da smo u 2018. i da je i dalje premalo žena na vodećim pozicijama", istakla je ona.

 

Izvor: Bloomberg

Foto: Shtterstock.com