Predlog mađarske vlada da se ukinu studija roda na univerzitetima naišao je na kritike kao "opasan presedan" mešanja države. U mađarskom ministarstvu za ljudske resurse obrazložili su da su predložili ukidanje studija roda, koje bi stupilo na snagu na početku akademske 2019, jer poslodavci nisu pokazali intersovanje za diplomce iz ove oblasti.

 

Kritičari kažu da je ukidanje studija roda na fakultetima deo kampanje premijera Viktora Orbana protiv nevladinih organizacija ili institucija koje se protive društveno konzervativnom narativu njegove partije Fides.

 

Andrea Peto, profesorka studija roda na Centralnoevropskom univerzitetu, jednom od dva koja predlog pogađa, istakla je da se predloženim ukidanjem krši mađarski ustav koji štiti slobodu naučnih istraživanja i učenja.

 

"Nikada pre vlada nije pokušala da reguliše nastavni plan i program fakulteta bez konsultacija sa odgovarajućim institucijama univerziteta, Mađarskom komisijom za akreditaciju i Savetom za visoko  obrazovanje", rekla je profesorka Peti za britanski Telegraf (The Telegraph).

 

"Time se pravi opasan presedan za državnu intervenciju na svim ostalim univerzitetskim programima", istakla je ona.

 

Centralnoevropskom univerzitetu i budimpeštanskom Univerzitetu Eotvos Lorand (ELTE), drugoj obrazovnoj instituciji koja ima studije roda, dat je rok od 24 časa da odgovore na predlog.

 

Objašnjenje ministarstva za ljudske resurse nije uspelo da rastera sumnje da se vlada usmerila na pitanje koje smatra pretnjom po tradicionalne hrišćanske i porodične vrednosti a koje Budimpešta želi da zaštiti i očuva.

 

Državni sekretar u ministarstvu Bence Retvari postavio je pitanje da li su studije roda legitimno akademsko polje izučavanja.

 

Orban je ranije rekao da "hrišćanska demokratija" njegove vlade štiti "tradicionalni porodični model muškarca i žene".

 

Ukidanje studija roda moglo bi da pojača nelagodu u EU kada je reč o pravcu kojim Mađarska ide.

 

Mađarski premijer je objavio nameru da gradi "neliberalnu demokratiju" u toj centralnoevropskoj zemlji i tako "izazvao" multikultularnu liberalnu demokratiju koju, kako kaže, EU ohrabruje i promoviše.

 

Brisel je u julu pojačao pravnu bitku sa Mađarskom zbog zakona o migraciji i ocenio nelegalnim nove propise kojima se kriminalizuju organizacije ili pojedinci koji podržavaju nelegalnu migraciju.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP