Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (Amnesty International-AI) saopštila je da će pokušati da spreči održavanje referenduma u Rumuniji o promeni definicije braka, pošto bi takva promena "povredila međunarodne standarde ljudskih prava" i legalizaciju istopolnih brakova učinila gotovo nemogućom. Rumunska vlada raspisala je referendum za 6. i 7. oktobar, nakon što su zeleno svetlo dali donji i gornji dom parlamenta.

 

Članovi rumunskog Senata su se velikom većinom glasova izjasnili za promenu člana 48 rumunskog Ustava, koji bi ubuduće glasio da je porodica zajednica zasnovana na braku "muškarca i žene", a ne kao do sada, polno neutralno, "bračnih partnera". Referendum je ranije izglasao i donji dom parlamenta.

 

Glasanje je bilo inicirano peticijom građanske inicijative "Koalicija za porodicu", koja je uspela da prikupi tri miliona glasova za održavanje referenduma o tom pitanju. Da bi referendum uspeo, na glasačka mesta mora da izađe jedna trećina od oko 18 miliona Rumuna sa biračkim pravom.

 

"Pokretanje referenduma o promeni definicije braka u rumunskom Ustavu moglo bi da dovede do kršenja međunarodnih standarda ljudskih prava i osnaži homofobnu diskriminaciju u zemlji", rekao je, dan nakon glasanja u Senatu, jedan predstavnik Amnesti internešnela agenciji AFP.

 

Prema njegovim rečima, posledice bi mogle da budu dodatne restrikcije u privatnom i bračnom životu istopolnih partnera i diskriminacija u svakodnevnom životu.

 

Rumunski zakon ne dozvoljava istopolne brakove, ali gej aktivisti tvrde da bi izričita zabrana u Ustavu učinila promenu zakona gotovo nemogućom.

 

Poslanici iz svih delova političkog spektra pozvali su rumunski parlament da ne organizuje referendum koji bi kroz promenu ustava učinio legalizaciju gej-brakova nemogućom, preneo je Euraktiv Rumunija.

 

Amnesti je saopštio da će u saradnji sa Evropskom komisijom za pravo seksualne orijentacije (ECSOL) podneti pisane komntare u pokušaju da spreči plebisct.

 

Uoči odluke Vlade Rumunije da raspiše referendum, o ustavnosti takve inicijative pozitivno se izjasnio i Ustavni sud Rumunije.

 

Amnesti Internešnel je upozorio da bi "predložene izmene bile jasan korak unazad za Rumuniju i imale ozbiljne posledice na živote porodica zasnovanih na partnerstvima koja nisu definisana kao brak".

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP