Šef I sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel izjavio je 21. septembra da je socijalno uključivanje Roma od posebne važnosti za proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji. Bizel je rekao da je EU svesna da su Romi najveća etnička grupa u Evropi, a da su najviše diskriminisani, ali je cilj EU da unapredi njihov položaj i u zemljama koje pristupaju Uniji.

 

EU je obezbedila četiri miliona evra za program podrške inkluziji Roma - osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma u Srbiji, a 11 opština i gradova potpisalo je ugovore o planovima za uređenje romskih naselja, što će doprineti uključivanju te manjinske zajednice u društvo.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68513.flv

 

Deo novca za podršku ozakonjenju stambenih objekata, izradi urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za podstandardna romska naselja obezbediće opštine i gradovi koji su pobedili na konkursu koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

 

Generalni sekretar SKGO Djorđe Staničić kazao je da je cilj da romske zajednice u lokalnim samoupravama budu prepoznate kao ravnopravan partner.

 

"S druge strane želimo da obezbedimo da se romska zajednica sama organizuje kako bi mogla sama da iskaže i definiše sve probleme koje ima", rekao je Staničić i dodao da problem uključivanja Roma nije izražen samo u 11 opština koje su dobile sredstva.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68514.flv

 

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović najavila je da to ministarstvo pravi novi akcioni plan za 2019. godinu kojim će se doprineti poboljšanju položaja Roma u Srbiji.

 

"Više od 70% romskog stanovništva živi u neformalnim naseljima. To  je ono što moramo da menjamo. Nedopustivo je danas i za Srbiju i EU da nemaju pijaću vodu i kanalizacioni sistem", rekla je Božović.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68516.flv

 

Opštine koje su dobile sredstva za projekte uključivanja Roma u lokalne zajednice su Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta