Rumunski ustavni sud presudio je da gej parovi treba da imaju ista porodična prava kao heteroseksualni. Ta presuda je u suprotnosti sa predstojećim referendumom sazvanim sa ciljem da se zabrane istopolni brakovi.

 

Sud je naveo da gej par ima ista prava na privatan život i porodicu kao i heteroseksualni i time "koristi, na dugi rok, od legalnog... priznanja njihovih prava i obaveza", prenela je agencija AFP.

 

Presuda ustavnog suda stiže pred referendum planiran za 6. i 7. oktobar na kome građani treba da se izjasne da li su za to da se ustavna definicija braka ograniči na heteroseksualne, venčane parove.

 

Referendum su tražili grupa nazvana Koalicija za porodicu i drugi bliski pravoslavnoj crkvi.

 

Da bi referendum bio važeći, neophodno je da odziv birača bude najmanje 30%.

 

Predloženo je da se ustav promeni i da u njemu piše da je brak zajedica muškarca i žene a ne, kao što je sada slučaj, supružnika.

 

Referendum je već kritikovala organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti inernešenel (Amnesty International) koja je ukazala na kršenje međunarodnih standarda ljudskih prava i homofobičnu diskriminaciju.

 

Socijaldemokrate u Evropskom parlamentu izjasnile su se protiv referenduma s obrazloženjem da takve ideje nisu bliske porodici socijaističkih stranaka, čime su naljutile vladu rumunske premijerke iz redova socijalista Viorike Dančile.

 

Sud je presudio u slučaju američko-rumunskog para koji je tražio od vlasti da priznaju njihov brak, registrovan u Belgiji, kako bi Amerikanac mogao da se preseli sa suprugom u Rumuniju.

 

Ustavni sud Rumunije odluku je zasnovao na presudi Suda pravde Evropske unije iz juna, preneo je EURACTIV.com.

 

Rumunija je veoma konzervativna zemlja čiji su građani u većini pravoslavni hriščani i jedino je početkom veka legalizovala homoseksualnost.

 

Poglavar Rumunske pravoslavne crkve Danijel pozvao je ranije Rumune da glasaju za izmenu Ustava navodeći da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

 

Za to vreme u rumunskom društvu se vode rasprave a koliko je pitanje problematično pokazuje i to što je prekinuta jedna televizijska debata o homoseksualnom braku.

 

Rumunska nacionalna televizija izvinila se 29. septembra nakon što je kamerman u studiju prekinuo uživo debatu o predstojećem referendumu o zabrani homoseksualnog braka.

 

Redakcija TVR1 uputila je izvinjenje gledaocima nakon što je program 28. septembra uveče prekinut kada je član tehnike koristio "neprikladan rečnik" tokom debate zagovornika referenduma i aktiviste za gej prava.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP