Seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama su rasprostranjeni u parlamentima širom Evrope, pokazala je nova studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE). Istraživanje objavljeno 16. oktobra pokazalo je da je 85% poslanica doživelo psihološko nasilje u parlamentu, kao i da je veća verovatnoća da poslanice mlađe od 40 godina budu meta uznemiravanja.

 

Žensko osoblje u parlamentu trpi više seksualnog nasilja nego poslanice, navodi se u istraživanju i dodaje da većina parlamenata u Evropi nema mehanizme koji bi omogićili ženama da govore o problemima uznemiravanja i zlostavljanja.

 

Istraživanje IPU i PACE je urađeno na osnovu razgovora sa 123 žene iz 45 evropskih zemalja.

 

Od intervjuisanih žena, 47% je reklo da je dobilo pretnje smrću, silovanjem ili batinama, 68% da su bile mete seksističkih komentara u vezi sa svojim izgledom i stereotipima, dok je 25% pretrpelo seksualno nasilje.

 

Od 81 poslanice s kojima je razgovarano, 25% je reklo da je na poslu trpelo neki oblik seksualnog nasilja, dok je od 42 žene koje rade u parlamentima 40,5% reklo da su bile mete seksualnog nasilja, što pokazuje da ulogu ima i odnos moći.

 

Predsedavajuća PACE Lilijan Mori Paskje rekla je da studija ukazuje na tužnu realnost.

 

"Pokret I ja (MeToo) nije se raširio u svetu politike. Sve dok opstaje nejednakost žena i muškaraca, nijedna žene neće biti zaštićena od nasilja i uznemiravanja", rekla je Mori Paskje.

 

U studiji se navodi da su u 69% slučajeva počinioci bili poslanici muškarci.

 

Jedna od žena s kojom je razgovarano je ispričala šta se dogodilo njenoj koleginici koja je radila kao asistentkinja poslanika.

 

"Na poslovnom putu je pokušao da je natera da uđe u njegovu sobu. Slao joj je poruke sa seksualnom konotacijom i pretio da će biti otpuštena ako se ne povinuje. Ona ga je prijavila. Ipak, ona je morala da da ostavku, dok je on i dalje poslanik", rekla je ona.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com