Vlada Austrije saopštila je da neće potpisati međunarodni sporazum sastavljen pod okriljem UN, koji treba da stvori bezbedno okruženje za migracije, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalni suverenitet. Globalni pakt o bezbednim, uređenim i regularnim migracijama (GCM) finalizovan je pod okriljem UN u julu. Dokument bi formalno trebalo da bude usvojen sredinom decembra u Marakešu, u Maroku. Podršku dokumentu već su krajem 2017. godine uskratile SAD, a sredinom 2018. godine i Mađarska.

 


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Kurz) i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) saopštili su da Austrija neće potpisati sporazum, niti će poslati delegaciju na sastanak u Marakeš, 10. i 11. decembra. Oni su, između ostalog, kao razlog naveli strahovanja da bi sporazum mogao da razvodni distinkciju između legalnih i ilegalnih migracija, prenela je agencija AP pozivajući se na austrijske medije.

 

Kurcova konzervativna Austrijska narodna partija (OeVP) i njen koalicioni partner,  Štraheova nacionalistička, antiimigrantska Slobodarska partija Austrije (FPOe), od dolaska na vlast su pitanje migracija učinile jednim od svojih prioriteta. Austrija trenutno predsedava Savetom EU.

 

Kurc i Štrahe rekli su 31. oktobra da Austrija ne može da stane iza većine ciljeva sporazuma i ocenili da ne  postoji ljudsko pravo na migraciju, niti ono može nastati običajnim pravom, kvazi-legalnim instrumentima ili kroz međunarodnu jurisdikciju.

 

"Ima nekih stvari na koje gledamo kritički i za koje se plašimo da su pretnja našoj nacionalnoj suverenosti", rekao je kancelar Kurc.

 

Kurc je kao negativne tačke sporazuma naveo i predloge koji mogu da ograniče aktivnosti organa bezbednosti i ideje koje vode preplitanju ekonomske i političke migracije.

 

Štrahe je rekao da je deo sporazuma "dijametralno suprotan" stavu Austrije.

 

"Migracije nisu i ne mogu postati ljudsko pravo. Nije moguće da neko dobije pravo na migraciju zbog klime ili siromaštva", rekao je Štrahe.

 

Evropska komisija izrazila je 31. oktobra žaljenje zbog odluke austrijske vlade.

 

"Žalimo zbog odluke koju je donela austrijska vlada. Nastavljamo da verujemo da su migracije globalni izazov i da samo globalna rešenja i globalna podela odgovornosti mogu da donesu rezultate", rekla je portparolka komisije Nataša Berto (Natasha Bertaud), na pitanje da komentariše odluku Austrije imajući u vidu i da ona predsedava EU.

 

Berto je podsetila i da finalni dokument u Maroku neće potpisati Evropska unija kao takva, već individualne zemlje članice.

 

U septembru 2016. godine 193 članice UN, uključujući i SAD sa tadašnjom administracijom predsednika Baraka Obame, usvojile su deklaraciju u kojoj je zaključeno da nijedna zemlja ne može samostalno da reši pitanje međunarodnih migracija. Tada je postignuta saglasnost o pokretanju procesa čije je finale trebalo da bude potpisivane globalnog pakta o bezbednim migracijama 2018. godine.

 

Pakt je, iako međunarodno-pravno ne bi obavezivao, trebalo da bude prvi međunarodni dokument koji bi postavio osnove za tretman migranata i izbeglica.

 

Sporazum na 34 strane definiše 23 okvirna cilja i mere kojima se oni mogu realizovati. Nabrojan je i niz konkretnih akcija koje uključuju tehnička pitanja kao što su prenosivost stečenih socijalnih prava i benefita, lične isprave ili skraćenje vremena zadržavanja migranata.

 

Ciljevi su, između ostalog, minimiziranje uzroka migracija, bezbednost i fleksibilnost migrantskih ruta, suzbijanje krijumčarenja ljudi, individualizacija i efikasnost migrantskih postupaka, nediskriminacija, humano izveštavanje i legalni načini migracije.

 

SAD su, međutim, u decembru 2017. godine okončale učešće u tom procesu, navodeći da brojne odredbe budućeg sporazuma "nisu u skladu sa imigracionom i izbegličkom politikom" koju vodi administracija predsednika Donalda Trampa (Trump).

 

U julu, i Mađarska je objavila da se povlači iz procesa. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je pakt suprotan interesima Mađarske pošto, iako ima neke pozitivne ciljeve poput suzbijanja ilegalnog krijumčarenja ljudi, migraciju generalno smatra nazaustavljivim i pozitivnim fenomenom vrednim podrške.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta