Oko 500 dece migranata i izbeglica koja putuju bez pratnje roditelja vraćeno je sa granica Evropske unije u neku od zemalja Balkana uz primenu sile i na neregularan način, pokazalo je istraživanje humanitarnih organizacija Sejv d čildren (Save the Children) i Praksis (Praxis) u kojem je učestvovalo 1.350 maloletnika. Dve organizacije upozorile su da su u skoro svakom trećem slučaju, prema svedočenjima migranata, policija ili patrole koje obezbeđjuju granicu primenjivali silu.
Prema sprovedenom istraživanju, najviše dece vraćeno je iz Hrvatske u Srbiju, ali je bilo svedočenja i o vraćanju sa granica Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

 

 

"Policija u Mađarskoj nas je uhvatila, primorala da sednemo i zatim nas brutalno tukla i ponižavala četiri do pet sati pre nego što nas je vratila u Srbiju. Sipali su hladnu vodu na nas, prskali nas suzavcem, i huškali pse da nas ujedaju", rekao je četranaestogodišnji dečak iz Avganistana.

 

Programska direktorka Centra za migracije i raseljenost na Balkanu pri organizaciji Sejv d čildren Jelena Besedić ocenila je da granice mogu da se štite na human način, bez primene nasilja.

 

"Službenici odgovorni za zaštitu granica moraju da preuzmu odgovornost i osiguraju da su deca bezbedna, da mogu da se registruju i zatraže azil. Bolji monitoring granica, bilo da ga obavljaju zvanični službenici na granicama zemalja ili nezavisna tela za zaštitu ljudskih prava, može pomoći da se izbegnu nasilni incidenti", rekla je Besedić.

 

Ona je kazala i da je na kraju 2018. godina vidljivo da je broj dolazaka migranata i izbeglica u Evropu najniži još od 2007. godine, zbog čega bi evropske zemlje trebale bolje da brinu o izbegličkoj i migrantskoj deci.

 

"Ova deca se već suočavaju sa velikim brojem izazova koji ih čine veoma ranjivim. Predstavnici državnih vlasti ne bi trebalo da ih zastrašuju, pljačkaju ili tuku, već da ih zaštite", poručila je Besedić.

 

Na izradi izveštaja, Sejv d čildren je sarađivao sa srpskom organizacijom Praksis, koja je na terenu prikupila podatke od 5.638 izbeglica i migranata prikupila podatak o 6.340 prisilnih vraćanja sa granice, u periodu od 1. januara do 30. novembra 2018. godine.

 

Prema svedočenju migranata, u 2.212 od tih slučajeva vlasti su primenile silu. U tom vremenskom periodu Praksis je obavešten o 934 slučaja prisilnog vraćanja sa granice dece koja su bila bez pratnje roditelja ili odvojena od starijih. U 436 slučajeva je tom prilikom primenjena sila.

 

Prema podacima UNICEF-a, od 2016. godine u svetu je registrovano 28 miliona prinudno raseljene dece, a taj broj uključuje 12 miliona dece izbeglica i tražilaca azila i 16 miliona interno raseljene dece.

 

U globalnom talasu izbeglica i migranata koji se pokrenuo 2015. i 2016. godine, u 80 zemalja  registrovano je najmanje 300.000 dece bez pratnje starijih ili razdvojene od roditelja.

 

Izvor: Save the Children, UNICEF

 

Foto: UNICEF