Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola koji gej osobama daje ista prava kao i heteroseksualnim parovima i jedino ne sadrži izričitu odredbu da mogu da usvajaju decu. U Predlogu zakona se nigde eksplicitno ne koristi ni reč brak, ali je predviđeni postupak registracije isti kao u slučaju muškarca i žene.Generalna direktorica u Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je 27. decembra nakon sednice, da je njeno ministarstvo, kao predlagač, pre rada na nacrtu zakona uradilo detaljne analize kako bi se utvrdio model uređenja odnosa dva lica istog pola na način koji najbolje odgovara crnogorskim uslovima.

 

Ona je rekla da predlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje đece.

 

"Postoji samo jedan oblik izdržavanja i to je regulisano članom, prema kojem je moguće izdržavanje deteta ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje deteta", kazala je Radošević Marović.

 

Ona je objasnila da se najveći deo zakona odnosi na niz prava i obaveza koje se podrazumevaju za heteroseksualne parove.

 

"Posebno je normirano izdržavanje između partnera, detaljno su regulisani imovinski odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu", navela je Radošević Marović.

 

Kako je objasnila, detaljno su regulisana i pitanja međusobnog nasleđivanja i u tom delu predviđena je i primena zakona o nasleđivanju.

 

Prema njenim rečima, Predlogom je regulisan i poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizlaze iz zajedničkog života.

 

"Partneri su u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava socijalne i dečije zaštite", kazala je Radošević Marović.

 

Ona je navela da će novi zakonski propis biti u primeni za godinu dana, jer je, kako je pojasnila, potreban taj period kako bi bili doneti podzakonski akti, registri i druga prateća dokumenta neophodna da bi se zakon primenjivao.

 

Radošević Marović je rekla da načelo da su svi ljudi jednaki bez obzira na bilo koje lično svojstvo u modernim društvima predstavlja više od pravnog standarda, i da se omogućavanjem osobama istog pola ostvarivanje ovih prava ničim ne ugrožavaju niti umanjuju prava drugih.

 

Ocenivši da je u Crnoj Gori LGBTI politika značajno napredovala poslednjih godina, ona je rekla da ipak predstoji još dosta posla, jer je zaštita ljudskih prava, posebno ranjivih grupa, društveni proces koji zahteva vreme.

 

Radošević Marović je istakla i aktivno zalaganje i spremnost LGBTI zajednice i nevladinih organizacija koje se bave ovom oblašću u procesu pripreme Zakona, ali i realizaciji zajedničkih aktivnosti.

 

Predstavnici nevladinih organizacija koji se bore za prava LGBT osoba ocenili su da usvajanje Predloga zakona na sednici Vlade predstavlja veliki korak za LGBT zajednicu.

 

"Srećni smo što smo došli do trenutka u kome Zakon konačno može da krene ka Parlamentu i očekujemo da će poslanici i poslanice na prvom sledećem zasedanju u Skupštini glasati za ovaj Zakon, te da ćemo biti u prilici da konačno koristimo osnovna ljudska prava koja i dalje nemamo i, samim tim, prestati da živimo kao građani drugog reda", rekao je Danilo Kalezić iz Kvir Montenegra.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta