Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) predstavio je 24. januara u Beogradu internet sajt Kompas Podunavlja, informacionu platformu koja olakšava integraciju stranaca i migranata, sa obaveštenjima o različitim aspektima rada i života u osam država Dunavskog regiona.

 

Paltforma, dostupna na internet adresi www.rs.danubecompass.org sadrži informacije o Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Srbiji, Sloveniji i Slovačkoj.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je na predstavljanju platforme da je nedostatak informacija bio najveći problem svim migrantima.

 

Ona je navela da su informacije nedovoljno sistematizovane, a problemi su često i jezička barijera i stručni izrazi, i dodala da je platforma u Srbiji prevedena na engleski, ruski, kineski i farsi jezik.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71072.flv

 

Direktorka JUKOM Katarina Golubović kazala je da su informacije prevedene na 21 jezik i da je u projekat uključeno osam zemalja, institucije i nevladine organizacije.

 

"Kompas Podunavlja je sajt na kojem se nalaze informacije o zdravstvenom sistemu, mogućnosti zapošljavanja, obrazovanju i svemu što čini svakodnevni život u osam država Dunavskog regiona", rekla je Katarina Golubović.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71073.flv

 

Ona je dodala da će nevladine organizacije obaveštavati migrante sa Bliskog istoka da na sajtu mogu pronaći sve potrebne informacije.

 

Platforma je deo projekta "Dunavske informacione platforme za ekonomsku integraciju migranata" koji je započet pre dve godine.

 

Projekat DRIM je sufinansirala EU (ERDF, IPA) kroz Dunavski transnacionalni program. Cilj projekta je da se unapredi kapacitet javnih ustanova da olakšaju ekonomsku integraciju migranata u osam zemlja Dunavskog regiona.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta