Sa ciljem promocije rodne ravnopravnosti, institucije EU odobrile su uvođenje najmanje desetodnevnog obaveznog odusustva za novopečene očeve širom bloka, što u većini članica predstavlja korak napred. To odsustvo će se plaćati kao porodiljsko.

 

Novi zakon je deo direktive o balansiranju života i rada koju je Evropska komisija predstavila u aprilu 2018.

 

U Francuskoj novi evropski zakon neće doneti mnogo novog, piše Euraktiv Francuska navodeći da je u toj zemlji već na snazi odusustvo po osnovu očinstva od 11 uzastopnih dana u periodu od četiri meseca od rođenja bebe ali nije obavezno.

 

Međutim, novi evropski zakon predviđa da destodnevne odsustvo za novopečene tate ne mora da se iskoristi ođednom.

 

Mnogi očevi u Francuskoj nerado koriste prednost odsustva za rođenja deteta zbog malih naknada.

 

U Francuskoj odsustvo za tate postoji od 2002. i sada ga koristi 80% radnika koji rade za stalno ali samo 48% onih koji rade na određeno i 32% samozaposlenih, pokazuju podaci Francuskog generalnog inspektorata za socijalne poslove (IGAS).

 

Ipak, mnogi Francuzi podržavaju produženje odsustva za očeve. Prema jednom istraživanju s početka 2018, 46% Francuza podržava obavezno odsustvo za očeve dok je 31% protiv.

 

U Evropi se propisi razlikuju od zemlje do zemlje. U nekim zemljama, poput Nemačke, Austrije, Hrvatske, Kipra, Luksemburga i Češke, odsustvo za očeve ne postoji. U drugim je pak sasvim drugačija situacija, kao u Španiji, gde odsustvo za majku i oca traje isto - 16 nedelja, uz punu platu.

 

Roditeljsko odsustvo

 

Uz odsustvo za očeve za rođenje deteta, u zakonu su predložene i mere za podršku roditeljskog/porodiljskog  odsustva. Svaki roditelj će moći da traži četvoromesečno odsustvo, uključujući dva meseca koja se ne mogu prenositi između roditelja.

 

Ta odredba treba da ohrabri očeve da iskoriste prednosti sistema i za rezultat će imati da majke neće biti predugo van tržišta rada. Trenutno mali broj očeva koristi roditeljsko (porodiljsko) odsustvo - prema podacima jedne studije OECD iz 2016, tek svaki peti korisnik roditeljskog odsustva, a i manje od toga, je otac.

 

Evropska komisija je imala još veće ambicije kada je reč o roditeljskom odsustvu i preldožila je ne samo da sva četiri meseca odsustva budu neprenosiva, nego i da se to odsustvo plaća kao bolovanje.

 

Te predloge su odbacile članice koje žele da zadrže kontrolu nad pitanjem naknada.

 

"Potrebna nam je čvrsta odluka o tome kako će se taj period plaćati. Nije dobro što neke zemlje, počev od Francuske, nisu ambiciozne i što, osim lepih reči, odbijaju da ulože potrebne napore", rekla je predsedavajuća francuskih socijalista u Evropskom parlamentu Kristin Revo D'Alon Bonfua (Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy).

 

Poslednja komponenta zakona se odnosi na plaćeno odsustvo za negu. Predviđa se petodnevno plaćeno odsustvo za brigu o bolesnom ili zavisnom članu porodice.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta