Devojčica iz jedne afričke zemlje, koja je bila i žrtva trgovine ljudima, dobila je azil, što je prvi slučaj da je u Srbiji dodeljen azil maloletnom licu bez pratnje. Reč je o devojčici koja je žrtva trgovine ljudima i koju je Centar za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila (APC) zastupao u postupku traženja azila, nakon što se pre više od pola godine našla u Srbiji. Kako je rečeno u tom centru, njoj je azil dodeljen krajem 2018. godine.
Ona je na prevaru, uz obećanje da ce imati mogućnost da završi školovanje, odvedena iz svoje domovine u jednu zemlju u susedstvu Srbije gde je nasilno uključena u lanac prostitucije. Iako je uspela da zatraži zaštitu, ilegalno je gurnuta u Srbiju u koju nikada ranije nije ušla niti u njoj boravila.

 

"Nadležne institucije u Srbiji su brzo reagovale u ovom slučaju. Prošlo je nešto više od pola godine pre nego što je dobila azil. Tokom azilnog postupka potvrđeno je da je reč o žrtvi trgovine ljudima sa ciljem seksualne eksploatacije", rečeno je 1. februara agenciji Beta u APC.

 

Predstavnici APC se rekli da je kao osnov za dodelu azila u odluci navedeno da su ispunjeni svi uslovi propisani Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i decom iz 2000. godine.

 

APC je naveo da je prošle godine gotovo 700 dece bez pratnje roditelja izrazilo nameru da traži azil, od ukupno 8.433 lica, što je više od osam odsto svih tražilaca azila.

 

"Trenutno u Srbiji imamo više od 200 maloletnika bez pratnje roditelja samo u Sjenici, dok u Krnjači i u drugim centrima ukupno imamo više od 400 dece", rečeno je u APC.

 

Ta organizacija je ocenila da je potrebno nastaviti sa tom praksom i brzo sprovoditi postupke azila za decu bez roditelja, kako bi oni ili dobili zaštitu u Srbiji, ili bili spojeni sa roditeljima, ako su oni na sigurnom.

 

"Decu bez roditelja treba smeštati u posebne ustanove za rad i smeštaj dece bez roditelja, nikako u centre za prihvat koji su namenjeni odraslima, što je sada masovno slučaj u Srbiji. Zamislite da vaše dete bude potpuno samo u nekom kampu u nekoj dalekoj zemlji sa odraslima koji su potpuno nepoznati, iz drugih zemalja, drugih običaja, jezika.. Mogućnosti da dete bude ugroženo i zloupotrebljeno su ogromne", dodali su u APC.

 

U APC su naveli da Srbiji nedostaje poseban centar za smeštaj dece izbeglica bez roditelja gde bi ta deca imala potrebnu stručnu pomoć i brigu.

 

"U ovom trenutku mnogi od starijih maloletnika bez roditelja se nalaze na otvorenom i nisu u smeštaju, a kapaciteti za smeštaj dece bez pratnje roditelja nisu dovoljni za potrebe koje postoje", smatraju u tom centru.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta