Kineska kompanija Huavej (Huawei) objavila je, a odmah zatim i povukla detaljne informacije o postavljanju kamera za nadzor u Beogradu. Prethodno, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je zahtev neprofitne fondacije za zaštitu prava i sloboda u digitalnom okruženju Šer (SHARE), da u skladu sa zakonom dobije informacije o lokacijama kamera i o tome da li je urađena procena uticaja obrade podataka sa video-nadzora na zaštitu podataka o ličnosti.

 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić najavili su početkom 2019. godine za naredne dve godine postupnu primenu kamera nove generacije koje koriste softver za prepoznavanje lica i registarskih tablica, uz napomenu da je reč o hiljadu kamera na 800 lokacija u Beogradu.

 

Kompanija Huavej je na zvaničnom sajtu 29. marta objavila da je u prvoj fazi projekta instalirano 100 video kamera na više od 60 ključnih lokacija u Beogradu.

 

Prema toj informaciji, prvobitno je u Beogradu instalirano devet test kamera na pet lokacija, uključujući sedište Ministarstva unutrašnjih poslova, sportsku arenu, tržni centar i policijsku stanicu. Huavej je naveo da su u test fazi kamere uspešno obavile više funkcija, pa se nakon uspešne test faze, 2017. godine pristupilo zaključivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu.

 

Kompanija je saopštila da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije ponudila inteligentne sisteme video nadzora (IVS), sisteme inteligentnog transporta (ITS), unapređenu 4G mrežu (eLTE broadband trunking tećnology), unifikovane data centre i povezane komandne centre.

 

Dobijene podatke kompanija čuva na naprednom uređaju za skaldištenje pod nazivom "OceanStore", a period zadržavanja dobijenih podataka ograničen je do jedne godine.

 

Navodi se da su instalirane kamere zaslužne za rešavanje većeg broja kriminalnih dela, kao i da je zahvaljujući Huavej inteligentnoj tehnologiji policija sada u mogućnosti da pronađe osumnjičene na osnovu zadržanih video snimaka.

 

Prema navodima kompanije Huavej, MUP će razviti sveobuhvatno rešenje "Sigurnog grada" koje će u početku pokrivati grad Beograd, dok je krajnji cilj da se ovakvo rešenje implementira na teritoriji cele Srbije.

 

Nedugo nakon što je objavljen, tekst o kamerama za video nadzor u Beogradu je uklonjen sa zvaničnog sajta kompanije Huavej.

 

MUP je ranije u martu, u odgovoru na zahtev Šera da dobije informacije o kamerama, naveo da su svi dokumenti u vezi sa javnom nabavkom video opreme zaštićeni kao "poverljivi", a da tražene informacije o lokacijama i analizi nisu sadržane ni u jednom dokumentu, odnosno nosaču informacija, što je zakonski preduslov za ostvarivanje pristupa informaciji od javnog značaja.

 

Fondacija je saopštila da takve tvrdnje MUP-a "protivreče ranijim tvrdnjama direktora policije da su lokacije stacionarnih kamera nove generacije koje prepoznaju lica i registarske tablice već poznate, kao i da je pre odabira lokacija 'izrađeno značajno ispitivanje i analiza događanja", pre svega krivičnih dela na teritoriji grada Beograda".

 

Uz podsećanje da u Srbiji do danas nije pokrenut proces izrade zakona koji bi uredio oblast video-nadzora u javnom prostoru, Fondacija Šer je ocenila da je u narednom periodu neophodno utvrditi koja je tačno oprema za video nadzor u pitanju, gde i kako će se obrađivati podaci o ličnosti, kao i da li je procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti sprovedena na adekvatan način.

 

"Softver koji se primenjuje u identifikaciji lica poslednje je u nizu tehnoloških dostignuća koje teško zadiru u prava i slobode građana i predstavlja važnu temu javne diskusije u demokratijama širom sveta", naveo je Šer.

 

Ta organizacija je podsetila i da je kineska kompanija Huavej poslednjih godina suočena sa optužbama SAD i pojedinih evropskih zemalja za industrijsku i političku špijunažu u saradnji sa kineskim vlastima.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay