Litvanski premijer Saulihus Skvernelis je na meti oštrih kritika zbog formiranja vlade koju čine isključivo muškarci. Nevladine organizacije za zaštitu prava žena osudile su taj jedinstven slučaj u EU.

 

Poslanik Kestutis Mazeika imenovan je 3. aprila za ministra životne sredine. To je bilo poslednje upražnjeno mesto u vladi zemlje sad 2,9 miliona stanovnika.

 

U prethodnoj rekonstrukcije vlade, početkom godine, dve ministarke zamenjene su muškarcima, prenosi Frans pres.

 

"To je skandalozno", rekla je liderka opozicije Viktorija Cmilite-Nielsen.

 

"Nije sučajnost četrnaest muških ministara. Da smo igrali pismo/glava četrnaest puta zaredom, verovatno ne bismo dobili isti rezultat", rekla je ona.

 

Rodna neravnopravnost i dalje je prisutna u Litvaniji, smatra Cmilite-Nielsen, navodeći da je u zemlji vladaju stereotipi jednog izuzetno patrijarhalnog društva.

 

Kazimira Prunskijene, žena, bila je prva šefica litvanske vlade nakon proglašenja nezavisnosti od ŠSR 1990. godine, a Dalija Gribauskaite predsednica zemlje od 2009. godine.

 

Međutim, šefica opozicije kaže da to ne sprečava "muškarce da dominiraju u procesu donošenja odluka". Trenutno je u litvanskom parlamentu 29 žena i 112 muškaraca.

 

Prema podacima Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE), nevladine organizacije iz Vilnjusa, Litvanija je trenutno izuzetak u EU, budući da nema nijednu ženu na ministarskoj poziciji.

 

"Litvanija ima mnogo visoko kvalifikovanih žena, ali nijedna od njih nije izabrana za ministra. To je dokaz nedostatka demokratije", smatra direktorka EIGE Virginija Langbak.

 

Portparol predsednika vlade Tomas Berzinskas rekao je za AFP da "premijer uzima u obzir profesionalizam, a ne pol prilikom izbora kandidata".

 

On je dodao da su mnoge žene bile na položajima potpredsednika i drugim odgovornim funkcijama u zemlji.

 

Saulihus Skvernelis, bivši šef policije koji je imenovan je za premijera 2016, učestvovaće u trci za predsednika 12. i 26. maja.

 

Prema anketama, aktuelni premijer je iza nezavisnog kandidata, ekonomiste Gitanasa Nausede, i bivše ministarke finansija Ingride Simonite - jedine žene kandidata na izborima za šefa države u Litvaniji.

 

Izvor: Beta

Foto: EK