Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini zabrinuti su da bi nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj (RS), ukoliko se usvoji, negativno uticao na ostvarivanje osnovnih sloboda u tom entitetu, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

 

"U skladu s tim, pozivamo vlasti RS da ponovno uzmu u razmatranje nacrt izmena i dopuna kako bi ih uskladili sa međunarodnim i EU standardima. EU je spremna da pruži pomoć u tom pogledu", navedeno je u saopštenju iz Delegacije EU u BiH.

 

Mediji su ranije objavili da je Vlada RS pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, prema kojem bi bilo zabranjeno fotografisanje i snimanje policajaca prilikom obavljanja dužnosti.

 

Osim toga, prema tom nacrtu zakona, svima koji su kažnjeni prekršajnom prijavom bilo bi zabranjeno učestvovanje na bilo kakvim javnim skupovima u naredne dve godine od podnošenja prekršajne prijave.

 

Iz Delegacije EU su naveli da su upoznati da će Narodna skupština RS 16. aprila razmatrati nekoliko nacrta zakona, uključujući i nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS.

 

Naveli su i da pozdravljaju spremnost ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da poboljša nacrt izmena i dopuna spornog zakona, i pozvali parlament RS da prihvati sve izmene koje bi Zakon o javnom redu i miru približile međunarodnim i EU standardima, pre usvajanja nacrta u drugom čitanju.

 

Iz Vlade RS je u međuvremenu najavljena spremnost na "kontruktivan dijalog u vezi sa Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru", koji bi trebalo da se razmatra 16. aprila na sednici Narodne skupštine RS.

 

"Cilj je da se dobije kvalitetno i dobro rešenje, do utvrđivanja predloga ovog zakona", ističe se u saopštenju.

 

Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, dodaje se, MUP RS neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmenama Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru", navode iz Vlade RS.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta