Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski najavio je uvođenje kazne i do 30 godina zatvora za pedofile i drakonsko pooštravanje kazni za seksualno zlostavljanje dece. Kačinjski, čija je partija odbranu katoličkih vrednosti od liberalne ideologije postavila u centar svoje kampanje pred evropske izbore, ipak je upozorio da zbog sveštenika pedofila ne treba napadati celu Poljsku katoličku crkvu kao takvu.

 


"Pripremili smo izmene u Krivčnom zakonu gde će ti zločini biti kažnjavani surovo, znatno oštrije nego do sada. Danas vrlo često pada uslovna kazna, praktično nikakva kazna. Znači neće biti uslovnih kazni, biće surove kazne, možda čak do 30 godina zatvora", rekao je Kačinjski 12. maja na izbornom skupu u Šćećinu na severu Poljske.

 

Lider poljskih vladajućih konzervativaca najavio je takođe da te izmene Krivičnog zakona podižu granicu kada se seksualno krivično delo tretira kao pedofilno sa sadašnjih 15 godina i na starije maloletnike.

 

Nakon prikazivanja novog dokumentarnog filma o pedofiliji u Poljskoj katoličkoj crkvi i ulozi crkve u zataškavanju tih afera, Kačinjski je najavio uvođenje i do 30 godina zatvora za pedofile i drakonsko pooštravanje kazni za seksualno zlostavljanje dece, posebno za one kojima je poverena briga o njima, kao što su među ostalima i sveštenici i slavne javne ličnosti.

 

Film Tomaša Sekjelskog "Samo ne pričaj nikom" premijerno je prikazan 11. maja a odmah postavljen i na JuTjub i za samo jedan dan zabeležio više od 3,1 milion pregleda.

 

Dokumentarac je došao je u vrlo nezgodnom trenutku za vladajuću stranku, pošto je Pravo i pravda odbranu Poljske katoličke crkve i tradicionalnih katoličkih vrednosti Poljaka postavila kao središnju temu kampanje pred izbore za Evropski parlament krajem maja.

 

"Da li dela malobrojnih sveštenika mogu da opravdaju napad na Poljsku katoličku crkvu? Napad na katolike? Ne, molim vas. To nije nikakvo opravdanje", kazao je Kačinjski u Šćećinu.

 

Kačinjski na mitinzima optužuje Evropsku uniju, opoziciju, pre svega liberale, da svojom ideologijom rodne ravnopravnosti seksualizuju decu još od kolevke i tražeći pravo da homoseksualni parovi dobiju pravo usvajanja - izlažu decu seksualnim eksperimentima.

 

Lider Prava i pravde podsetio je opoziciju da je branila slavnog režisera Romana Polanskog da ga Poljska ne izruči SAD za silovanje 13-godišnje devojčice pre četiri decenije.

 

"Ne može da se govori, citiram, 13-godišnjakinje skaču u krevete odraslih muškaraca a danas da nas optužuju da to mi zataškavamo. Ni Nobelova nagrada ni bilo šta drugo ne oslobađa odgovornosti u tim pitanjima", rekao je Kačinjski.

 

Lider opozicione liberalne Građanske platforme Gžegož Shetina pozdravio je kao "dragocenu" izjavu poglavara Poljske katoličke crkve, mitropolita Gnjezna, nadbiskupa Vojćeha Polaka, koji je  12. maja, vidno potresen filmom Sekjelskog,  uputio izvinjenjenje svim žrtvama i podržao borbu protiv pedofilije.

 

Shetina je, međutim, ocenio da je jasno da je prošlo vreme kada je samostalno sa tim problemom mogla da se izbori jedna institucija.

 

"Efikasna može i mora da bude država. Zato su tako lažne reči faktičkog vladara današnje partijske države u Poljskoj. Reči Kačinjskog o seksualizaciji dece. Gospodine Kačinjski, ništa ne razumete. Ne znate otkud preti istinska opasnost poljskoj deci. Zašto bežite od problema pedofilije", kazao je Shetina.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP