Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk optužio je 22. jula poljske vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda za homofobne napade huligana na učesnike Marša ravnopravnosti u Bjalistoku i pozvao sve Poljake da kažu dosta nasilju. Policija je u tom gradu na istoku zemlje zbog teških izgreda privela 25 osoba, dok za jednim brojem lica traga na osnovu snimaka. U neredima je povređeno najmanje četvoro učesnika gej parade.

 

"Huligani, antisemiti, homofobija. Ništa novo. Tragedija je vlast koja je njihov pokrovitelj. Svi pristojni Poljaci, bez obzira na poglede, moraju da kažu: dosta nasilja", poručio je Tusk na Tviteru povodom napada fudbalskih huligana na prvu gej paradu u tom gradu na istoku Poljske.

 

Poljska policija morala je 20. jula zbog napada na mirni i legalno najavljeni marš da interveniše biber sprejom i šok bombama protiv huligana koji su na učesnike Marša i policiju bacali kamenice, cigle, flaše, petarde i trula jaja.

 

U pokušaju poljskih fudbalskih huligana da ometu marš u Bjalistoku na strani policije lakše je povređena jedna žena, a kako su izvestili poljski mediji troje učesnika parade zadobilo je opekotine, dok su jednog huligani polili kiselinom, što policija nije potvrdila.

 

"Najozbiljniji izgred tokom marša u Bjalistoku desio se blizu katedrale, kada su protivnici marša pokušali da blokiraju marš i na policiju su bacali kamenice, cigle i flaše. Policajci su morali da upotrebe šok bombe, biber sprej i fizičku silu", saopštila je ministarka unutrašnjih poslova i administracije Elžbjeta Vitek.

 

Vitek, a i Glavna komanda poljske policije saopštili su posle marša da će policija kazniti vinovnike izgreda i da policija ne gleda na to kakve poglede na svet ima ko, već da štiti sve građane a kažnjava one koji krše zakone.

 

Ministar prosvete Darijuš Pjontkovski zatražio je, međutim, da se ubuduće u Poljskoj ne održavaju nikakvi marševi ravnopravnosti i gej parade jer samo njihovo održavanje izaziva izgrede.

 

"Takva vrsta parada koje organizuju krugovi koji nastoje da forsiraju nestandardno seksualno ponašanje izazivaju ogroman otpor ne samo u Podlaskom vojvodstvu već i u drugim delovima Poljske. U vezi s tim treba razmotriti da li da se ubuduće takve manifestacije uopšte organizuju", kazao je povodom izgreda poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Pjontkovski.

 

Ministar prosvete izrazio je žaljenje što gradonačelnik Bjalistoka Tadeuš Truskolaski nije zabranio Marš jer je, kako je kazao, pravo na bezbednost građana daleko važnije od prava na okupljanje. "Pohodi tog tipa izazivaju nerede i mogu da budu povod za ugrožavanje mnogo građana koji se tu zateknu" kazao je poljski ministar prosvete.

 

Održavanju prvog LGBT marša u Bjalistoku, iako se takvi marševi već godinama održavaju u mnogim poljskim gradovima, usprotivili su se žestoko nacionalisti, a osudili su ga i lokalni velikodostojnici Poljske pravoslavne crkve i Poljske katoličke crkve.

 

Tako je u svim katoličkim crkvama u oblasti vernicima čitano pismo nadbiskupa bjalistočkog Tadeuša Vojda koji je osudio marš i pozvao vernike da mu se usprotive i da 20. jula dođu na kontramanifestaciju, Porodični piknik, koji su podržali i lokalni odbornici iz vladajuće konzervatvne stranke Pravo i Pravda.

 

Za razliku o lokalnih velikodostojnika, Biskupska konferencija Poljske katoličke crkve kategorično je osudila napade i stala uz Marš i LGBT manjinu.

 

"Nasilje i prezir ne mogu imati ni u kom slučaju opravdanja niti se mogu prihvatiti. Treba nedvosmisleno izraziti osudu takvih činova agresije kakvi su se desili u Bjalistoku tokom Marša ravnopravnosti. Svaki oblik agresije je protiv učenja Isusa. Svaki čovek ima pravo na poštovanje, bez obzira na svoje poglede", preneo je osudu izgreda portparol Biskupske konferencije Pavel Ritel-Andrianjik.

 

On je podsetio i na upozorenje predsednika konferencije, nadbiskupa Stanjislava Gadeckog nekoliko dana pred Marš ravnopravnosti da te osobe nisu prvenstveno homoseksualci, lezbejke, biseksualci ili tranšeksualci.

 

"Oni su pre svega naša braća i sestre za koje je Isus položio svoj život i koje on želi da dovede do spasenja", poručio je Gdecki.

 

Poljska ujedinjena levica zbog izgreda u Bjalistoku za koje, kao i bivši poljski premijer Donald Tusk, krivi vladajuće konzervativce Jaroslava Kačinjskog i njihovo koketiranje sa radikalnim nacionalistima i fudbalskim huliganima od dolaska na vlast 2015. godine, organizovaće 27. jula Marš protiv nasilja.

 

"U Bjalistoku se desilo nešto jako, jako loše. Videli smo scene nasilja na ulicama grada. Nevini ljudi, učesnici Marša ravnopravnosti bili su žrtve nasilja, vređanja, na ulicama Bjalistoka lov na ljude. Kada se u javnom životu pojavi nasilje postoje samo dve strane i može da se stane ili uz one koji tuku ili uz one koje tuku. Poljska je naša zajednička zemlja. Svi imamo pravo na mirno demonstriranje, svi imamo pravo da govorimo o svojim pogledima, svi imamo pravo da se osećamo kao kod kuće", kazao je jedan od lidera Levice zajedno Adrijan Zandberg.

 

Jedan od organizatora marša Katažina Rosinjska, poručila je nakon pohoda oko 1.000 učesnika parade da "Parolu Marša, ´Bjalistok je dom za sve´ treba da ponavljaju političari, lokalne samouprave i građani svakog dana".

 

"A mi imamo hrabrosti da to glasno kažemo. Pokazali smo gradu da smo pre svega radosni ljudi koji se bore za svoja prava, koji jednostavno prave lepu proslavu i umeju da žive jedni sa drugima bez mržnje. Pokazali smo da nam je stalo do prihvatanja i tolerancije", reka je Rosinjska.

 

Marš ravnopravnosti u Bjalistoku održan je u atmosferi tenzija i zbog ideje marginalnog, desničarskog provladinog nedeljnika Gazete polske da narednom broju bude i nalepnica za čitaoce "Zona bez LGBT" sa precrtanom dugom.

 

"Razočarana sam i uznemirena da izvesne grupe koriste nalepnice da promovišu mržnju i netoleranciju. Poštujemo slobodu govora, ali moramo zajedno da stanemo uz takve vrednosti kao što su raznolikost i tolerancija", osudila je ideju provladinog nedeljnika američka ambasadorka u Varšavi, Džordžet Mosbaher.

 

Kao odgovor na nalepnice mržnje uperene protiv LGBT 60 poljskih i međunarodnih nevladinih organizacija osudilo je nalepnice "Zona bez LGBT" i pripremilo svoje "Zona bez mržnje".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP