Britanski parlament je 22. oktobra doneo odluku o liberalizaciji abortusa i legalizaciji homoseksualnih brakova u Severnoj Irskoj, kojom Vestminster upravlja usled nepostojanja lokalne vlade. Nasuprot ostatku Velike Britanije, gde je dozvoljen od 1967, abortus je u Severnoj Irskoj do sada bio ilegalan, osim u slučajevima ozbiljne ugroženosti života majke. Ista situacija je do sada bila i sa brakovima osoba istog pola.

 

Severna Irska nema vladu od januara 2017, zbog političko finansijskog skandala, i njene političke institucije ne rade.

 

Koristeći tu paralisanost lokalne politike, britanski poslanici su u julu izglasali amandmane o pravu na abortus i homoseksualne brakove u Severnoj Irskoj u slučaju da se vlada u Belfastu ne oformi do 21. oktobra.

 

Novi propisi su na snagu stupili u ponoć po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

 

Državni sekretar zadužen za Severnu Irsku Džulijan Smit izjavio je da će prva gej venčanja biti održana "najkasnije u nedelji Svetog Valentina 2020. godine".

 

Poslanici severnoirskog parlamenta su se u znak protesta simbolično okupili 21. oktobra popodne da bi raspravljali o zakonu. Budući da nema saglasnosti više stranaka, premijer i vicepremijer Severne Irske ne mogu biti izabrani te tako zakon usvojen u Londonu juče nije mogao da bude blokiran.

 

Prisutni su bili članovi ultrakonzervativne Partije demokratskih unionista (DUP), na čelu s bivšom severnoirskom premijerkom Arlin Foster, i usprotivili su se svakoj liberalizaciji po datim pitanjima. DUP pruža podršku manjinskoj konzervativnoj vladi Velike Britanije.

 

"Ovo je veoma tužan dan. Znam da neki ljudi danas žele da slave i njima kažem: 'Mislite na one među nama koji smo danas tužni i smatramo da je to u sukobu s ljudskim dostojanstvom i ljudskim životom'", rekla je Foster novinarima.

 

Protivnici abortusa su se okupili ispred severnoirskog parlamenta, a neki su nosili transparente "Abortus? Ne u moje ime".

 

S druge strane, potpredsednica republikanskog Šin Fejna Mišel O'Nil je pokušaj blokade nazvala "političkim udarom", prenosi AFP.

 

Poslanik centrističke Alijanse Trevor Lan je optužio DUP i druge konzervativne poslanike da "samo pokušavaju da oduzmu ženama i LGBT osobama prava koja su im garantovana u ostatku Ujedinjenog kraljevstva".

 

Pristalice prava na abortus su ispred severnoirske skupštine velikim belim slovima ispisali reč "Dekriminalizovano".

 

Za Džejn Piker, 24-ogodišnju kuvaricu, promena zakona je "dobra stvar" ali da bi "bilo bolje da je došla od severnoirske vlade" umesto iz Londona.

 

"U svakom slučaju je pobeda", navela je ona.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP