Ponižavanje, omalovažavanje, neprihvatanje različitosti, psihičko i fizičko nasilje su najčešći oblici diskriminacije, a svaki drugi član LGBT+ zajednice u Srbiji barem je jednom pretrpeo neki vid nasilja, rečeno je 6. novembra na panel diskusiji i predstavljanju rezultata istraživanja na temu "Stavovi LGBT+ zajednice prema nasilju, diskriminaciji i dostupnosti usluga".

 

Rezultati istraživanja pokazali su i da se više od trećine anketiranih pripadnika LGBT+ zajednice ne oseća zaštićeno.

 

Radomir Milovanović iz organizacije "Prodor" kazao je da se u ruralnim sredinama nasilje manje prepoznaje, kao i da se ne prepoznaju jasno svi oblici diskriminacije.

 

Zato treba, dodao je, uspostaviti mehanizme saradnje kako nevladinih organizacija (NVO) i institucija, tako i između samih NVO.

 

Milovanović je naveo da je potrebno unapređenje normativnog okvira u Srbiji i uspostavljanje sistema podrške i zaštite pripadnika LGBT+ populacije.

 

Poverenica za ravnopravnost Brankica Jankovic kazala je povodom nedavnog napada na čoveka u piceriji zato što su napadači procenili da je gej na osnovu boje torbe za psa, da je ta institucija uradila šta je mogla i da je izdala upozorenje.

 

Dodala je da su uslovne kazne za napadače bile neprijatno iznenađenje i da oni koji sprovode zakon moraju biti svesni težine krivičnih dela motivisanih mržnjom.

 

Ona je ocenila da je taj napad pokazao koliko u Srbiji imamo problema kao društvo, jer se nasilje, kako je rekla, dogodilo zbog boje torbice.

 

"LGBT+ zajednica opet je među tri socijalne grupe sa najvećom socijalnom distancom", kazala je Janković na panel diskusiji.

 

Dodala je da je neophodno da se hitno reši nedostatak usluga podrške za pripadnike LGBT+ zajednice.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta