Slovački poslanici 29. novembra treba da raspravljaju o predloženom zakonu kojim bi se žene koje se odluče za abortus primorale da pre toga urade ultrazvuk i čuju rad srca embriona ili fetusa. Taj zakon mnogi vide kao korak unazad na planu prava žena.

Zakon su predložila tri člana konzervativne Slovačke nacionalne stranke koji su naveli da nameravaju "da osiguraju da žene budu obaveštene o trenutnoj fazi trudnoće" pre nego što odu na abortus.

Ranije ove nedelje u Bratislavi je održan niz protesta a demonstranti su isticali da bi se novim zakonom kršila osnovna ljudska prava žena, uključujući pravo na privatnost, autonomiju i sposobnost donošenja odluke o zdravlju bez prisile.

U septembru je slovački parlament odbacio četiri zakona kojima se nastojalo da se zabrani ili ograniči abortus u toj mahom katoličkoj centralnoevropskoj zemlji.

Međutim, poslednji zakon je prošao prvo čitanje u oktobru.

Poslanica konzervativne partije Obični ljudi Silvija Šahzad rekla je da će glasati protiv.

"Pokušaj da se promeni mišljenje žene o njenoj trudnoći tom vrstom pritiska, neprihvatljivo je", rekla je ona, prenosi AP.

U Slovačkoj je abortus na zahtev legalan u prvih 12 nedelja trudnoće a nakon toga je moguć samo iz zdravstvenih razloga.

Ranije ovog meseca više od 20 organizacija u pismu slovačkim parlamentarcima izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog predloženog zakona.

"Ako taj zakon bude usvojen, Slovačka će biti jedina članica EU koja ženama nameće ovako štetne zahteve", napisale su nevladine organizacije dodajući da bi se zahtevima za pobačaj kršilo više međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima koje je Slovačka ratifikovala, preneo je AP.

Ista pisma upućena su i evroposlanicima i Savetu Evrope.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje rutinski ultrazvučni pregled pre pobačaja.

SZO kaže da abortus treba da bude "urađen tako da se poštuje dostojanstvo žene, garantuje njeno pravo na privatnost i koji je senzitivan na njene potrebe i perspektive".

U SAD sedam saveznih država ima slične zakone kojima se žena obavezuje da pre abortusa uradi ultrazvuk i posluša otkucaje srca fetusa.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP